Japanci dodijelili priznanje zadarskom “Tuna, Sushi & Wine festivalu”

Foto: Pixabay

ZADAR –  Ministar vanjskih poslova Japana dodijelio je priznanje zadarskoj Turističkoj zajednici za doprinos zbližavanju Hrvatske i Japana kroz projekt Tuna, Sushi & Wine festivala.

Priznanje je direktoru Turističke zajednice grada Zadra Mariju Paleki uručila Misako Kaji, veleposlanica Japana.  U svom obraćanju skupu veleposlanica Kaji je istaknula kako se ovo priznanje japanskog ministra vanjskih poslova dodjeljuje pojedincima i organizacijama za doprinose u unapređenju Japana i drugih zemalja. “Tuna, Sushi & Wine Festival” nazvala je “prepoznatljivim znakom zadarskog proljeća” te je istaknula:

– Tuna iz Hrvatske je vrlo dobro prihvaćena i cijenjena u Japanu kao vrijedni sastojak sushija, čini polovinu hrvatskog izvoza u Japan, a Festival je zbližio Japan i Hrvatsku te Zadar, odnosno japansku kulturu približio ovim prostorima. Zato vjerujem da će se “Tuna, Sushi & Wine Festival” i dalje organizirati u Zadru – kazala je Misako.

Paleka se zahvalio na priznanju i rekao kako ih ova nagrada obvezuje na još bolju organizaciju budućih festivala.

Gradonačelnik Branko Dukić nazočio je dodjeli, i tom prilikom se osvrnuo na festival:

– Ova lijepa priča o tradiciji, ribarstvu, kulinarstvu i kulturi svake se godine širi i razvija. Njome smo otvorili vrata suradnji za puno širu razmjenu iskustava. Tuna je gospodarski povezala Hrvatsku, odnosno Zadar i Japan, a naše i japanske tvrtke odlično surađuju. S ovom manifestacijom poslovni odnosi prerasli su u prijateljstva.