STANOVNICI ŠOLTE U STRAHU Nitko se ne javlja na dežurni telefon, nema doktora ni za lijek

Photo: Pixabay

ŠOLTA – Svakodnevno slušamo priče iz Hrvatske o odlasku liječnika, medicinskih sestara i medicinskog osoblja, a problem je osobito izražen u nekim manjim sredinama. Od problema nedostatka liječničkog kadra pate osobito Dalmatinska zagora i Dalmatinski otoci. Najsvježiji primjer stiže nam s otoka Šolte.

U petak navečer stanovnica ovog, Splitu bliskog otoka se požalila na nevjerojatnu situaciju koju je doživjela, piše Dalmacija danas.

-U mjestu Grhote na otoku Šolti se nalazi jedna jedina bolnička ambulanta za cijeli otok te jedno dežurstvo u dvije smjene. Državljanin iz Albanije koji trenutno radi na gradilištu na Šolti dobio je visoku temperaturu i groznicu, te je bio prestravljen. U petak navečer oko 18:00 sati došao do te ambulante koja je bila zaljučana. Nakon toga smo i on i ja zvali broj hitne kojima se treba obratiti ako u ambulanti nema nikoga. Međutim, na brojne pozive, nitko nam se nije javio.

Zatim smo zvali 911 gdje su rekli da doktora na Šolti u popodnevnoj smjeni nema. Gospodinu su dali savjet za skidanje temperature i obavijestili ga kako će doktor u ambulantu doći u 21:00 sat što dokazuje da dežurstvo ne funkcionira. Dođeš po pomoć, naiđeš na zatvorena vrata. Zoveš na telefon, nitko se ne javlja. Mi smo prestravljeni, svi imamo malu djecu, ne daj Bože da im se što dogodi. Također, ovo nije prvi put da se ovako nešto događa – priča čitateljica.

I.B.