Recepti dubrovačkog primorja: Pašticada

Foto: Katija Puljizević

Ovo je jelo bilo neizbježno na trpezi kad je svadba ili koja veća festa, kako onda, u stara vremena, tako i sad.

Katija Puljizević

Točno je da iziskuje nešto više vremena za pripremanje, ali svaka domaćica zna da se to itekako isplati. Sigurna sam da će vaši gosti i ukućani biti oduševljeni bogatstvom okusa mirodija koje čine ovo tradicionalno jelo.

Neki krajevi su zadržali užancu da meso prije spravjanja ne špikuju, dok se u našem kraju i mojoj kući to čini obavezno.

Postupak:

Komad goveđeg buta (cca 1 kg) špikovat s klinčićima, par pica česna i komadićima pancete. Pokišat ga preko noći u otopinu osta i vode (da ne bude prekiselo), list, dva lovorike, par pica česna , stapke petrusina da aromatizirate meso.

Prije spravjanja ga izvadit da se ocijedi ili ga posušiti kuhinjskom krpom. Na domaćoj masti i umjerenoj vatri ga zapeć sa svih strana podjednako da vam uhiti koricu. Na to dodati tri veće glavice luka na krupnije rezan, česan , petrusin , ožicu ipo konserve od pomadora (moja je baba stavjala sušene pomadore ), posoliti i nastavit kuhati na laganoj vatri uz povremeno podlijevanje crnim vinom. Povremeno ga okrećati da se ravnomjerno kuha. Tekućine mora biti tek toliko da vam pokrije vrh od mesa. Trebat će vam najmanje dvije ipo ure.

Nakon toga dodati 5-6 suhih šljiva, papar, kanjelu, mrvicu muškatnog orašćića i dva, tri klinčića (ne treba vam ih puno jer ga već imate špikovanog u mesu).  Nastavit kuhati dok vam meso ne omekša ( cca 1 ura).

Kad je gotovo, izvaditi ga iz toća sa strane i nafetati ga na fete debljine 1 cm. Za to vrijeme štapnim mikserom sjediniti povrće u šugu, da dobijete gusti umak. Vratiti fete u šug, poklopiti i pustiti da odstoji bar 3 do 4 ure, a možete je učinit i dan ranije.

Služi se s njokama od patata!

U slast.

Katija Puljizević