Istarska policija uhvatila serijskog provalnika – Nema što nije krao

PULA – Policijski službenici pronašli su počinitelja koji je prije dva tjedna provalio u skladište u Banjolama i odvezao se s ukradenim automobilom. Osim što su pronašli ukradeni automobil, policijski službenici pronašli su i druge predmete koje je muškarac otuđio prilikom brojnih provala na području okolice Pule, Buzeta i Pazina. Ovaj serijski lopov nema što nije krao, pa se na njegovoj meti našla čitava lepeza nevjerojatnih predmeta u ukupnoj vrijednosti od najmanje 350 tisuća kuna. 

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je sumnja da je 37-godišnjak od početka 2019. godine počinio 12 kaznenih djela, i to deset teških krađa, jednu krađu i jedno kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora.

Muškarca se sumnjiči da je na pulskom području od 1. rujna prošle godine do 2. veljače provalio u dva apartmana u Barbarigi. Dvojici Slovenasca je ukrao je televizor, namještaj, kućanske uređaje i alate te motocikl Honda, čime ih je oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Provalio je u još jedan apartman na području Barbarige te u njemu neovlašteno boravio oko mjesec dana, a policiji je događaj prijavio 65-godišnji Slovenac koji se iznenadio kada je po dolasku u apartman primijetio da je u njemu netko boravio. Osim na području Barbarige, provaljivao je i na području Medulina, Svetvinčenta i Marčane. U Medulinu je prije dva tjedna provalio u skladište pravne osobe iz Pule i otuđio više komada USB memorijskih stickova i ključ vozila, nakon čega se odvezao u nepoznatom smjeru s automobilom Fiat Ducato, pulskih registracija. Policija je doduše uspjela pronaći ukradeni automobil i vratiti ga u ruke vlasniku. U Svetvinčentu je provalio u vikendicu i ukrao nekoliko umjetničkih slika, opremu za bazen, televizore, kućanske aparate, boce vina i druge predmete, a šteta koju je pričinio 52-godišnjem vlasniku još uvijek nije u potpunosti poznata. Na području Marčane i okolice počinitelj je provalio u jednu garažu i ukrao lovačke puke, noževe i druge predmete, čime je 23-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna, dok je pokušaj provale u kuću za odmor 58-godišnjaka ostao neuspješan, s obzirom da se aktivirao sigurnosni alarm, pa je morao pobjeći.

Na buzetskom području počinitelj je početkom 2019. godine provalio u dvije kuće za odmor te ukrao dva televizor, alat, četverocikl, električni bicikl, tresač maslina i razne druge predmete u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Ove godine 37-godišnji lopov se ”preselio” na pazinsko područje, gdje je počinio dvije teške krađe i jednu krađu. Iz nezaključane garaže u prizemlju obiteljske kuće u Lindaru otuđio je autoprikolicu, čime je 53-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je na gradilištu kod mjesnog groblja provalio u spremište za alat, iz kojeg je otuđio poklopac kanalizacijske crpne stanice, a potom je iz radnog stroja otuđio gorivo. Posljednju provalu počinio je mjestu Katun Lindarski, gdje je provalio u obiteljsku kuću i otuđio televizor, a potom je iz garaže otuđio kosilice, dijelove za automobile, alat i druge predmete.

Policijski službenici su prilikom pretraga na više lokacija na kojima je osumnjičeni boravio pronašli dio otuđenih predmeta i vratili ih vlasnicima, a kriminalističko istraživanje se nastavlja, s obzirom da su pronađeni i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od počinjenja drugih kaznenih djela. Osumnjičeni je 7. veljače u prijepodnevnim satima priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske, a sumnja se da je navedenim kaznenim djelima pričinio materijalnu štetu od najmanje 350 tisuća kuna.