Oluja “Ciara” odnijela prve žrtve, bujica raznijela hotel

Foto: Screenshot

Oluja “Ciara” koja se s bjesomučnim vjetrovima i padalinama sručila na zapad i sjever Europe, odnijela je i prve žrtve. U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga nakon što im se zbog snažnog vjetra prevrnula brodica za vrijeme ribarenja, a 58-godišnji muškarac umro je nakon što je stablo palo na njegov automobil u engleskom Hampshireu.

Meteorološke službe upozoravaju na vjetrove jačine i do 160 km/h, visoku razinu mora na obalama Norveške, Švedske, Finske i Danske, te snažne padaline koje su u nekim područjima za 24 sata napadale u količini koja padne za više od mjesec i pol dana.

Za područja Irske i Velike Britanije na snazi su i upozorenja za snijeg i led. Meteorolozi su priopćili da bi u nekim područjima moglo napadati i do 20 cm snijega.

Veliki problem su i snažne bujice, nastale usljed izlijevanja rijeka i potoka. Samo je u Engleskoj izdano više od 200 upozorenja zbog poplava, a najteže je pogođen grad Appleby-in-Westmorland. Popustila je brana na rijeci Irwell, a poplave nose i čitave kuće. Na videu je zabilježeno kako je voda doslovno odnijela hotel u škotskom Hawicku.

Bez električne energije ostalo je više od pola milijuna kućanstava u Velikoj Britaniji i stotinjak tisuća u Francuskoj. Prekinut je i gotovo sav trajektni promet, pa čak i veza između Francuske i Engleske, odnosno Calaisa i Dovera. Zračni, cestovni i željeznički promet također je paraliziran, a škole su u mnogim zemljama zatvorene.

https://www.youtube.com/watch?v=wRgzf_W1zs0

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Oluja Ciara razvaljuje obale Velike Britanije: “Vjetar čupa stabla, odnio čak i pivnicu”