ZADAR Gradnja drvene šetnice na škrapama: “Devastaciju obale sufinancira Ministarstvo kulture”

Foto: Marjana Botić

ZADAR – Vijećnica u Zadarskoj županiji Marjana Botić koja se najčešće bavi pomorskom i ekološkom tematikom, ovaj put je upozorila na izgradnju nove drvene šetnice kojom čijim se postoljem, kako tvrdi, devastiraju stjenovite plaže u zadarskom kvartu Diklo. Traži hitan prestanak radova do očitovanja inspekcije. Iz Grada Zadra pak odgovaraju da je šetnica potrebna, a sve upravo suprotno devastaciji te da će upravo ovakvo arhitektonsko rješenje spasiti autohtonost obale. 

– Trenutno se na hrvatskoj obali zahuktala divlja devastacija obale, posebno stjenovitih plaža koje raznorazni “investitori” i lokalnim šerifima bliski developeri masovno “uređuju” njenim nasipanjem mahom zemljanim materijalima, pa i šutom kako bi “stvorili” osjetljivim turističkim tabanima pogodniju ravnu plažu. Činjenica kako to dugoročno nepovratno uništava obalu, morski svijet, pa i dugoročno profitabilno bavljenje turizmom, izgleda nikoga više ne zanima. Osobito ne hidrograđevinske i građevinske inspekcije jer se “ne mogu nositi s tolikim brojem prekršaja” kako su nam interno objasnili svoj nerad i činjenicu da izgleda zadnjih godina nisu nikog kaznili za nasipanje obale. (Službeni odgovor o radu prozvanih inspekcija u sklopu aktualnog sata Županijske skupštine Zadarske županije još čekam) – kaže Botić.

“Radove sufinancira Ministarstvo kulture”

– Zato je nevjerojatno kad se devastaciji obale pridruži i lokalna samouprava, čak sufinancirano od ministarstva kulture?! Naime u jednoj od elitnijih zona u Zadru, Diklu trenutno je u tijeku provedba ranije provedenog natječaja uređenja dikljanske plaže i šetnice prema uvjetima natječaja rješenjem koje je moralo ispod platforme sačuvati stjenovitu obalu. Kako to izgleda u provedbi, šaljem fotografije i molim hitni prestanak radova dok se inspekcija i nadležni gradski ured grada Zadra (za graditeljstvo i prostorno uređenje) ne očituje o “službenoj” devastaciji u tijeku – ispričala nam je vijećnica Zadarske županije, Marjana Botić.

Za odgovor smo pitali i pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darka Kasapa koji kaže da se sve radi po pravilima struke.

– Ne radi se o betonaži, nego upravo suprotno, rade se stope koje će nositi drveno šetalište i sunčalište s arhitektonskim rješenjem Bobe Marova. Upravo je i bila ideja da se sačuva autohtonost škrapa i obalnog krajobraza, odnosno da se tako očuvaju vrste – ispričao nam je kratko Darko Kasap.

Jurica Gašpar