Obnovljena riva u Rožatu s velikim propustom – Nema ni jednu bitvu!

Foto: Facebook

DUBROVNIK – Obnovljena je riva u Rožatu. Riječ je o investiciji od 2,2 milijuna kuna kojom je spriječeno njeno daljnje propadanje. Zanimljivo je da nova riva nema niti jednu bitvu osim onih za brodicu franjevačkog samostana.

Kroz radove je sanirana obala i izgrađen novi obalni zid te je čitav prostor obložen i popločan kamenom. Riva je zadržala svoj raniji oblik, koji je bio potpuno narušen zbog oštećenja nastalih djelovanjem rijeke Omble na njezine temelje i tlo na kojem je sagrađena. Pristanišni betonski obalni zid bio je raspucan i utonuo, a kamena riva u zapadnom dijelu gotovo potpuno urušena. Izvedenim radovima osigurana je stabilnost i primjeren izgled prostora.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković smatra da se u konačnici dobio sigurniji i prikladniji prostor ispred Franjevačkog samostana u Rožatu, koji je i svojevrsno mjesto okupljanja stanovnika ovog područja

– Ovo je početak uređenja Rijeke dubrovačke. Ovaj projekt smo prijavili na sufinanciranje Ministarstvu mora tako da očekujemo dio novca iz resornog ministarstva. Sukladno odluci Vlade RH nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke izgradnjom novih privezišta i vjerujem da će se brzo krenuti u radove. Rješavamo i komunalnu infrastrukturu. Gotova je prva dionica izgradnje kanalizacijske mreže do ambulante. Sad se ide u drugu dionicu, javna nabava je gotova, radovi bi trebali početi vrlo skoro, čekamo još odluku o odabiru nadzora, čime će se riješiti kanalizacijska mreža cijelog prostora Rijeke dubrovačke – kazao je Franković.

Foto: Grad Dubrovnik

No mnogi su primijetili vrlo neobičan i za struku neprimjeren propust; riva naime nema niti jednu bitvu na koju bi se privezao brod, izuzev one za brodicu obližnjeg franjevačkog samostana. S obzirom da je tijekom svečanosti otvorenja župnik Josip Sopta “napomenuo” da je taj prostor nekad bio dio samostana, a danas je pomorsko dobro, teško se oteti dojmu i da je riva rađena protivno struci – namjerno:

– Ljudi su oduševljeni, ali vidite i sve sami. Naše oči najbolje kazuju o ljepoti i važnosti ovog malog, a  za nas velikog projekta – rekao je fra Sopta.