Kućica, prvi red u moru

Foto: Marko Milohić

KRK – Ima jedna mala kućica na obali mora, danas bi rekli prvi red do mora, a bit će da je za visoke plime ponekad i prvi red „u moru“. Izgradila su je dva brata Milohnić, Petar i Miko, iz mjesta Milohnić, oko Prvog svjetskog rata, nakon što su se vratili iz Amerike. O tome mi je pričao Petrov praunuk Dean Milohnić. Braća su u kućici često prespavali nakon povratka iz ribolova, a služila im je i kao spremište za mreže, vesla i ribarsku opremu. Pred kućicom sagradili su i mol na kome su privezivali njihovu drvenu batanu, barčicu s ravnim dnom.

Deanov djed Petar, sin Petra koji je izgradio kućicu, koristio ju je nakon oca. I on je bio vrstan ribar, ali vremena su se promijenila…. u godinama neposredno nakon Drugog svjetskog rata trebalo je pronaći i dodatni izvor prihoda. Nestašice svega i svačega bile su svakodnevica.

Tako je čak i sol postala rijetko dobro. Mnogi su na skrivečki kuhali more i onda “na crno” prodavali sol, da zarade koji dinar, ili za svoje potrebe. Petru je kućica došla kao naručena u novonastaloj situaciji.

More je bilo na dohvat ruke (doslovce), kante za kuhanje soli (velike, očišćene željezne bačve od petroleja) mogle su se lako sakriti u kućicu. Ali sol je Petar ipak kuhao malo zaklonjen od znatiželjnih pogleda, u obližnjem drmunu, jer vlasti su kažnjavale “kuhare soli”.

Odlomak iz nove knjige “Izumrla naselja i napuštene građevine otoka Krka” koju možete naručiti putem Facebook stranice “Otok Krk: Konačno otkriven/ Krk: Discovered at last / Krk: Endlich entdeckt

Marko Milohić