Otac direktora komunalnog poduzeća ukrao kamen iz austrougarskog mula i izgradio luksuznu vilu

Foto: Saša Čuka / Ilustracija

BIOGRAD NA MORU – U Biogradu je nestao kamen iz mula iz 19. stoljeća, koji je tijekom rekonstrukcije izvađen te trebao biti deponiran na reciklažnom dvorištu komunalnog poduzeća. I baš se u vrijeme nestanka pokvarila nadzorna kamera. Međutim, saznali smo da otac direktora spomenutog komunalnog poduzeća gradio luksuznu vilu te da je izgrađena upravo od nestalog kamena, koji je praktički dio kulturne baštine i koji je trebao biti upotrijebljen za rekonstrukciju gradske jezgre, piše Dnevnik.hr.

Otac direktora komunalnog poduzeća iz Biograda na Moru priznao je dnevnik.hr-u da je ukrao kamen iz mula iz 19. stoljeća koji godinama traže mještani i gradski vijećnici.

– Ovo je po meni i nemar i nemoral. Sigurno kršenje zakona, nešto što treba istražiti – rekao je nezavisni gradski vijećnik Leo Zorica.

Ante Fuzul, gradski vijećnik stranke MODES, rekao je da je “taj kamen je po uputi Ministarstva kulture trebao biti iskorišten za rekonstrukciju stare gradske jezgre”.

Sve je počelo 2014. godine, kada su gradske vlasti odlučile rekonstruirati tada oštećeni mul iz doba Austro-Ugarske.

– Prilikom te rekonstrukcije, kompletan kamen je bio i bočno i na pokrovu. Ono što se našlo u samom središtu mula je izvađeno. Prilikom vađenja je numeriran i slagan na palete – rekao je Fuzul.

Tvrdnje vijećnika potvrđuju videosnimke

Kako je mul dio kulturno-povijesne cjeline Biograda na Moru, koji je zaštićeno kulturno dobro, imao je posebne uvjete rekonstrukcije. Dio kamena koji je bio dobre kvalitete je vraćen nazad u mul, a dio je prvo trebao biti deponiran. Sve su nadzirali konzervatori.

– Umjesto da se vrati nazad na mjesto odakle je izvađen, kamen je deponiran na lokaciji kampa Sveti Dominik u neposrednoj blizini bivšeg reciklažnog dvorišta, odakle je negdje nakon Uskrsa 2015. i nestao – rekao je Fuzul, čije tvrdnje o lokaciji kamena potvrđuju i videosnimke.

– Snimka je dobro pokazala o kojim količinama se radi, kako taj kamen izgleda, i koja je njegova struktura – dodao je Fuzul.

Ne zna se sa sigurnošću tko ga je od tamo odvezao, ali zna se da su ga dvije godine kasnije vidjeli ispred zemljišta u vlasništvu oca direktora komunalne tvrtke Bošana, HDZ-ova Krunoslava Pešića.

To su i fotografirali.

– Kada smo ga mi pronašli, već je bila u tijeku gradnja jednog objekta na samom posjedu. Slikali smo nekih šest slika za prvi put. Vidi se poveća hrpa kamena od kojeg je dio bio upotrijebljen za gradnju samog objekta. Tri mjeseca nakon toga smo ponovno otišli na lokaciju i tada je objekt već bio pri kraju, ali je kamenja bilo puno manje – rekao je Fuzul.

Policija i DORH zaključili da kaznenog djela nema

Gradonačelnika na sjednici Gradskog vijeća nije bilo jer se naglo razbolio, a direktora komunalne tvrtke danima ne možemo pronaći na poslu. Fuzul je sve prijavio policiji, ona je izašla na teren te ispitala ključne aktere ove priče, uključujući i oca direktora komunalnog poduzeća.

– To je mene policija ispitala i ja sam policiji rekao isto to što i vama – rekao je otac šefa komunalnog poduzeća i dodao da policija nije poduzela ništa.

– Nikakvih problema nije bilo. Zašto bi bilo?

Kamen iz mula iz 19. stoljeća trebao je biti upotrijebljen za izgradnju kulturne baštine u Biogradu na Moru. Prema preporuci konzervatora, on je trebao biti upotrijebljen za popravljanje rupa po cesti, trgova, crkava. Čak i da su oni rekli kako je bolje da preostali kamen koji se nije mogao ugraditi u mul završi na deponiju i da se ne upotrijebi, ne može ga se odande samo uzeti jer je to krađa.

Međutim, zadarska policija utvrdila je da u ovome slučaju nema kaznenog djela. DORH je na temelju njihovog izvješća donio isti zaključak te nam je rekao da krađu nije prijavila ni komunalna tvrtka, a ni policija, piše dnevnik.hr.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

IGRE MOTORNOM PILOM Ovako se “uređuje” spomenik parkovne arhitekture u Biogradu