Građani ustali protiv marine Karigador-Brtonigla: “Jedino su ovdje preživjele periske i posidonija”

Foto: Facebook

KARIGADOR/PULA – Danas počinje javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš za zahvat „Luka Karigador-Brtonigla“, koja će trajati najmanje 30 dana. Protiv marine u Karigadoru ustali su lokalni stanovnici i stručnjaci koji tvrde da je uvala prepuna živih i zdravih zaštićenih periski i zaštićene morske trave trave posidonije.

“Mjesto Karigador smješteno je uz obalu između Umaga i Novigrada i prekrasna istoimena uvala gdje su život našle na stotine periski (lat. Pinna nobilis) koje su na popisu strogo zaštićenih vrsta Republike Hrvatske. Nažalost Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i neki čelnici lokalnih vlasti dali su zeleno svjetlo za izgadnju marine gdje bi se 8.000 četvornih metara nasipalo da se dobije prostor za zgrade i prokopalo bi se da se dobije dubina za dublji gaz  što znači uništavanje ovih prekrasnih PERISKI koje su u južnom i srednjem Jadranu izumrle). Spasimo naše podmorje!”, poručuju na Facebook stranici Udruge Moj lipi Karigador.

Građani u strahu

Pozivaju sve zainteresirane ljude da na vrijeme i u roku ulože primjedbe na projekt luke Karigador, kako kažu: “U nadi da nam opet netko neće nauditi raznim trovanjima kućnih ljubimaca ili prijetiti poslovno. Doista imamo pitanje: Koga bismo trebali pitati i trebamo li se bojati da nas netko ne napadne ili započne prijetiti na razne načine, jer ćemo svi u što većem broju ulagati prigovore na projekt Luke Karigador. Pitamo se: Trebamo li angažirati tjelohranitelje da nas čuvaju ukoliko želimo izraziti protivljenje ovoj devastaciji cijele naše uvale u Karigadoru?”, stoji na stranici.

Javna rasprava traje 30 dana

Za vrijeme trajanja javne rasprave cjelovita Studija i sažetak za javnost bit će dostupni javnosti u prostorijama vijećnice Općine Brtonigla, svakog radnog dana od 07,00  do 15,00 sati, priopćeno je iz Istarske županije, čiji je koordinator javne rasprave Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije u suradnji s nadležnim Jedinstvenim upravnim odjelom Općine Brtonigla – Verteneglio. Javno izlaganje Studije održat će se 27. veljače 2020. godine u prostorijama Zajednice Talijana Općine Brtonigla, Ulica Svetog Križa 2, 52474 Općina Brtonigla (Verteneglio), s početkom u 17,00 sati, a bit će mu nazočni predstavnici investitora, trgovačkog društva Liderato mare d.o.o., iz Umaga i predstavnici izrađivača Studije, DLS d.o.o. iz Rijeke, koji će prikazati tehničko tehnološke elemente projekta kao i mjere zaštite okoliša koje su definirane Studijom.

Prijedlozi i primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš mogu se upisati u Knjigu primjedbi koje se nalaze uz izloženu dokumentaciju ili dostaviti u pisanom obliku, u tijeku roka predviđenog za javnu raspravu, zaključno s 18. ožujkom 2020. godine na adresu: Istarska županija, Upravni odjel za održivi razvoj, 52100 Pula, Flanatička 29.

Studija utjecaja na okoliš i Sažetak za javnost  dostupna je OVDJE.

I.B.