Na Punti Planka postavljena kamera za prijenos uživo

ROGOZNICA – Ekipa Šibenik-meteo tima postavila je na Punta Planki kod Rogoznice kameru za prijenos uživo na Youtube kanalu.  Na najisturenijem dijelu naše obale prema Italiji, točno na polovini Jadrana, jedna je od najvjetrovitijih lokacija, pa je ovim projektom omogućeno u realnom vremenu pratiti ćudljivo vrijeme po kojem je poznato ovo područje.

Na Punti Planka se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje, lome se najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti. Sve to stvara gigantski prirodni spektakl koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti nigdje drugdje. 

Rt Planku i njegovu ćud spominju u najstarijim sačuvanim opisima istočne obale Jadrana. Grčkim pomorcima bio je pod imenom Diomedov rt poznat i prije 6. stoljeća pr. K. Homer u “Ilijadi” daje naslutiti da je do njega nakon Trojanskog rata doplovio i sam Diomed, jedan od najvećih junaka grčke mitologije, a grčki povjesničar Timej već je u 4. stoljeću pr. K. opisao neobične prirodne anomalije koje izaziva. Njegov opis vremenskih prilika nad Diomedovim rtom spada među najstarije opise neke meteorološke pojave u europskoj kulturi. O Diomedovom rtu u 3. stoljeću pr. K pisao je i grčki učenjak, otac zemljopisa, astronom i matematičar Erastoten, tu se događa i jedna od važnih epizoda epa o Argonautima, a u 1. stoljeću spominje ga Plinije Stariji u “Prirodoslovlju”, prvom enciklopedijskom djelu europske kulture.

Za Puntu Planku vezano je i jedno od čuda koja se pripisuju kršćanskom svecu Ivanu Trogirskom, trogirskom biskupu iz 11. stoljeća . Prema legendi on je nakon brodoloma kod rta Planka hodajući po valovima spasio život kralju Kolomanu i svim mornarima. U spomen na njega i njegova čudesna djela tu je 1324. godine izgrađena zavjetna crkva.

Iz Šibenik-meteo tima podsjećaju da je ovaj projekt i meteorološki sustav s panoramskom kamerom financirala Općina Rogoznica, a u projekt se uključila i TZ Rogoznica koja putem prekrasne panoramske slike Punta Planke i Rogoznice promovira lokaciju te time potiče dodatnu turističku valorizaciju lokacije i zanimanje turista za ljetovanje i posjet krajnjem jugu Šibensko-kninske županije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

HRVATSKI RT HORN Od sad uživo kroz kameru visoke rezolucije