OPATIJA Zaštićen žig i ime Balinjerade pod maskama, dvojica maškaranih ozlijeđena

Foto: Radio Labin / Screenshot / Grad Opatija

OPATIJA/LOVRAN – Trideset i sedmi put  su jučer „zaroštale“ balinjere opatijskim ulicama, ali prvi puta kao dio službeno zaštićene manifestacije Balinjerada. Naime, Turistička zajednica grada Opatije je zaštitila žig i ime popularnog događanja, potvrdivši tako njegovu originalnost i izvornost. Glavna opatijska ulica, odnosno spust od hotela Paris do Slatine bila je staza za „najluđu utrku na svijetu“, niz koju su se spuštala različita vozila na kugličnim ležajevima, izrađena u „kućnoj radinosti“ i čuvana za premijeru na taj „svečani“ dan.

Što su to monopatini te karići unjuli i dvojki te kakav je osjećaj na njima juriti asfaltom doznali su i zainteresirani posjetitelji koji su se provozali „Taxi balinjerama“ – uz stručnu pratnju iskusnih vozača.

Na službenom startu utrke uz gradonačelnika Ivu Dujmića u protokolarnom spustu sudjelovale su i delegacije iz Hrvatske i inozemstva, gradonačelnik poljskog grada Zakopane Leszek Dorula, župan slovenskog Pirana Đenio Zatković, predstavnici austrijskog grada Bad Ischla te gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.

– Balinjerada doista jest autohtona opatijska manifestacija, koja se održava 37 godina bez prekida. Prva staza bila je prema mulu, no kada smo je zbog velikog interesa publike premjestili na glavnu ulicu, onda je čitavo događanje stvarno „eksplodiralo“ i postalo velika priča jer sada Balinjeradu prate tisuće i tisuće ljudi, stvarno je to „veli spektakl“. Mi smo u nju prije 37 godina krenuli spontano i ona je autentični izraz našeg domaćeg škerca i pusnega duha, zato mi je drago da je Turistička zajednica zaštitila tu našu ideju i potvrdila da je Balinjerada originalna, opatijska stvar, kazao je „otac Balinjerade“ Duško Jeličić Dule.

Stručni žiri koji čine novinarke Aleksandra Kućel Ilić i Kristina Tubić te opatijski profesor povijesti umjetnosti Vladimir Gudac dodijelio je nagrade u kategorijama juniora – pobjedu  su odnijeli Galebići, u kategoriji seniora Stari GUP- Pod Učkun kućice vele, Miss Balinjerade postala je gospođa karta za briškulu i trešetu, a dodijeljene su i nagrade u kategorijama brzine i spretnosti te za vozačice i najmlađe sudionike.

Uz Duleta i Bonacu, za dobru zabavu pobrinuli su se Trio Asi i Le Salpe, a program su vodili Mario Lipovšek Battifiaca, Borna Šmer i Dražen Turina Šajeta. Po završetku natjecanja, stazom je prošla i povorka opatijskih i liburnijskih karnevalskih skupina, nakon čega se sva pažnja preselila na Slatinu gdje su Opatijski kukali od 13 sati predstaviti svoju interpretaciju još jedne hrvatske tradicije – Alke. Za razliku od sinjskog izvornika, „Kukalka“ se „trči“ u moru, a natjecatelji „jašu“ – morske konjice!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2619216984867990&set=a.2619216304868058&type=3&theater&ifg=1

Kobne maškare za dvojicu pripitih pod maskama

Za vrijeme održavanja maškara na području Opatije i Lovrana, u nedjelju su ozlijeđeni članovi maškaranih skupina, dvojica hrvatskih državljana u dobi od 28 i 45 godina.

Oko 14.15 sati 28-godišnjak je u Opatiji pao s prikolice alegorijskih kola te se ozlijedio, dok je 45-godišnjak oko 16.30 sati u Lovranu, pokušavajući se popeti na stup pričvršćen na teretnom vozilu s oko tri metra visine pao na asfaltnu podlogu. 

Obojica su prevezena u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći, a utvrđeno je da su bili pod utjecajem alkohola od 0,67 g/kg i 0,96 g/kg, izvijestila je Policijska uprava Primorsko-goranska. 

I.B.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Opatijski kukali odradili kupanje u moru, u karnevalskom izdanju