Uhićeni talijanski ribari čekaju kaznu, ribarski brod sproveden u Split

Foto: Damir Jerkov

SPLIT – Talijanski ribarski brod Morfeo sproveden je u splitsku luku, a 4 člana posade, svi talijanski državljani, uhićeni nakon nezakonitog ulaska i ribolova unutar hrvatskih teritorijalnih voda, potvrđeno nam je iz Splitsko-dalmatinske policije. Za sve što ih se tereti, svaki od njih mogao bi dobiti i do 30 tisuća kuna kazne. 

Policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka i policijski službenici Postaje pomorske policije Split, su u utorak u 11,09 sati na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru, na području teritorijalnog mora Republike Hrvatske, sa udaljenosti od 12 nautičkih milja osmotrili talijansko ribarsko plovilo koje je načinom plovidbe upućivalo kako isto obavlja gospodarski ribolov kao i na nezakonit prelazak državne granice na moru.

Na mjesto događaja odmah je upućeno službeno plovilo Postaje pomorske policije Split koje je usprkos velikoj udaljenosti od ribarice, sustiglo i nakon izdane zapovjedi za zaustavljanje, uzaptilo talijansku ribaricu u 11,55 sati na samoj graničnoj crti.

U trenutku uzapćenja na talijanskoj ribarici nalazila su se 4 člana posade, svi državljani Talijanske Republike. Ribarica je sprovedena u luku Split dok je nad talijanskim državljanima zbog povrede odredbi Zakonika o schengenskim granicama kao i zakona kojima se regulira morsko ribarstvo provedeno kriminalističko istraživanje.

– Pristupili su im djelatnici ribarske inspekcije koji su izvršili inspekcijski nadzor i utvrdili su da se na brodu nalaze 54 različite ribe u više kašeta. Riba im je oduzeta – ispričala nam je glasnogovornica Splitsko-dalmatinske policije Antonela Lolić.

Optužni prijedlog je podnesen protiv 4 talijanskih državljana

Uz Optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja iz čl.5. Zakonika o schengenskim granicama i iz članka 3. st.1. toč.a Uredbe Vijeća EZ 1005/2008, a kažnjivo po čl. 77. st. 4., a u svezi sa st.1., toč. 5. Zakona o morskom ribarstvu privedeni su na Prekršajni sud u Splitu.

– Uhićeni su 18. veljače i privedeni na sud u 11 sati. Postupak još nije započeo, sudac ih tek treba ispitati, pa ne možemo još govoriti o konkretnim kaznama, no u Zakonu je zapriječena novčana kazna do 10 tisuća kuna za fizičku osobu za nezakonit prelezak granice, 10-15 tisuća kuna za fizičku osobu za nezakonit ribolov i 2 do 5 tisuća kuna – zbog korištenja opreme povlačnih kočarskih mreža – kazala nam je glasnogovornica splitskog Prekršajnog suda, Jelena Ćurković.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uhvaćeni talijanski ribari jugozapadno od Palagruže