3 min. čitanja

VELI SIKAVAC Otočić neistražene povijesti

VELI SIKAVAC Otočić neistražene povijesti
Foto: Boris Kačan

VELI SIKAVAC – Mali je otočić južno od paškog mosta, istočno od Smokvice i jugoistočno od Vlašića. Vrijedan arheološki lokalitet za kojeg ne postoji puno zabilježenih povijesnih podataka slučajno je otkriven 2012. godine, kad su započeli su pripremni radovi za istraživanje.

Na Velikom Sikavcu su ostaci veličanstvene utvrde iz vremena bizantskog cara Justinijana. Nastala je u 6. stoljeću, vjerojatno krajem prve i početkom druge polovice. Ono što stručnjaci zasigurno znaju i što su potvrdili jest da je utvrda bez sumnje dio sustava čiju je gradnju započeo još bizantski car Justinijan (527. – 565. poslije Kr.) u sklopu svoje poznate rekonkviste, odnosno obnove bizantskog utjecaja na prostoru nekadašnjeg Rimskog Carstva, pa tako i na Jadranu.

Foto: Boris Kačan
Foto: Boris Kačan
Foto: Boris Kačan

Jedini način za komunikaciju između carskog sjedišta Konstantinopola i čitave Italije, sve do vrha Jadrana, bio je morski put te je car Justinijan započeo sustav gradnje utvrda, osobito nakon gotsko-bizantskog rata, kako bi osigurao i kontrolirao svoju, ali i bilo koju drugu plovidbu ovim prostorima. Tako je i utvrda na ovom otoku jedna od 50-ak sagrađenih u nizu, a vrlo vjerojatno i jedna od najvećih.

Vrijedan arheološki lokalitet za kojeg ne postoji puno zabilježenih povijesnih podataka slučajno je otkriven 2012. godine, kad su započeli su pripremni radovi za istraživanje. Od vidljivih dokaza postoje samo siluete zidina koje se naziru u dimenzijama 100 x 60 metara. Prema trenutnim saznanjima i pretpostavkama arheologa radi se o ostacima utvrde ili samostana opasane zidinama. Uz ostatke utvrde pronađeno je i nekoliko grobova koji datiraju iz različitih stoljeća.

Na otočiću je i manje jezerce, a pojava žuke, brnistre, oko njega ukazuje na to da se možda nekada radilo o pitkoj vodi, no odgovor na ta pitanja sačekat će rezultate analiza koje provode biolozi, geolozi i drugi stručnjaci. Arheolozi su na Velom Sikavcu pronašli i ostatke starohrvatske crkvice koja datira između 10. i 15. stoljeća te je sasvim sigurno nastala barem 400 godina poslije utvrde.

Boris Kačan

Foto: Boris Kačan
Foto: Boris Kačan
Foto: Boris Kačan
Foto: Boris Kačan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.