Dalmacija je napokon pokrivena meteoradarima

Foto: Meteo Sense / Ilustracija

ZADAR – Prvi put u povijesti, Dalmacija je pokrivena radarskim mjerenjima, barem njen veći dio! Za to je zaslužna privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense.

MeteoSense je još lani postavio radar u Puli, a od jučer je, u testnoj fazi, dostupna radarska snimka iz Zadra. Radar iz Zadra dohvaća područje južnije od Splita, što znači da je nepokriven ostao samo jug Dalmacije. I to bi se moglo promijeniti jer su pregovori o postavljanju radara na otoku Hvaru već odmakli, pa bi se eventualnim postavljanjem hvarskog radara, meteorološki pokrila čitava Dalmacija, piše Dalmacija danas.

Nagy Gergely je direktor spomenute mađarsko-češke tvrtke. Diplomirani informatičar je strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike i prije 15-ak godina osnovao je udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema. Nakon Zadra najavio je postavljanje novih radara i to u Hvar i Dubrovnik.

Radar je maksimalnog dometa 250 kilometara za konvektivne oborine, oko 100 kilometara za običnu kišu, a 50 kilometara za vrlo lagane oborine, uključujući snijeg.

Trenutno je radar u fazi testiranja i kalibracije i radi u eksperimentalnom modu, no već sada je povremeno dostupan javnosti tijekom testnog razdoblja – govori nam Gergely, dodajući da se 24-satnu operativnost očekuje do ožujka ove godine.

Radarske snimke bit će javno dostupne svima za nekomercijalnu i osobnu uporabu, i na web stranici i putem aplikacije – kazao nam je Nagy, dodajući da će uskoro otkriti više detalja o projektu.

2020. će tako vjerojatno zlatnim slovima ostati upisana u povijest meteorologije u Dalmaciji, jer će osim privatnih radara češko-mađarske tvrtke, online biti i meteorološki radari DHMZ-a, piše Dalmacija danas. Naime, u tijeku je realizacija projekta MetMonic, kojim se cijeli Jadran planira pokriti s 3 radara velikog dosega. Iz DHMZ-a najavili su da će sva tri radara na Jadranu biti online ove godine.

D.G.