Kuščeviću skinut imunitet, USKOK širi istragu

Photo: Čitatelj/Facebook

ZAGREB – Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je, na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), odlučilo skinuti imunitet bivšem ministru Lovri Kuščeviću zbog proširenja istrage.

MIP je u rujnu 2019. već skinuo imunitet Kuščeviću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, no zbog proširenja istrage DORH je od Sabora još jednom zatražilo skidanje imuniteta, piše N1.

Naime, kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje, a dosadašnja praksa MIP-a bila je da se imunitet zastupniku skida uvijek kada to zatraži DORH.

Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana Uskok je istragu pokrenuo u rujnu.

Uz Kuščevića i njegova šogora Ivice Žuvića Uskok je sada istragu proširio i na Kuščevićevu suprugu i jednog splitskog poduzetnika.

Proširenjem istrage, prema pisanju medija, Uskok tereti Kuščevića osim za prenamjenu zemljišta i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o.

Tu je i optužba za primanje mita, kojom su, prema pisanju medija, obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač i poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita, piše N1.

Riječ je o kući, odnosno parceli u uvali Grška nedaleko Milne na otoku Braču, koja je formalno glasila na Žuvića, a Uskok sumnja da ju je stvarni vlasnik Kuščević dobio kao mito od poduzetnika Marinovića.

Podsjetimo i ovo; prije tri tjedna je na adresu portala Morski HR Povjerenstvo za informiranje dostavilo je dokument o pokretanju inspekcijskog nadzora i u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske. Razlog je višestruko odbijanje davanja informacija o uvidu u inspekcijski zapisnik, nakon što smo objavili fotografije ulova i zadržavanje nedoraslih riba od strane bivšeg ministra uprave, Lovre Kuščevića.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TKO JE ŠTITIO KUŠČEVIĆA? Inspekcija nakon intervencije Morskog HR ulazi u Ministarstvo poljoprivrede