OPATIJA Najavljena Visoka pomorska konferencija, na razini ministara EU

Foto: Boris Kačan

OPATIJA – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najavilo je Visoku pomorsku konferenciju na ministarskoj razini koja će se u organizaciji navedenog Ministarstva održati od 10. do 11. ožujka 2020. godine u Opatiji.

Prvog dana događanja, u utorak, 10. ožujka, održat će se Konferencija o pomorstvu koja će okupiti predstavnike europske i hrvatske pomorske administracije. Na Konferenciji će se kroz nekoliko panela razmijeniti najbolja znanja i prakse s ciljem iznalaženja ponajboljih rješenja za teme poput digitalizacije u pomorstvu, investiranja u osnaživanje statusa pomorskih zvanja, sigurnosti kao i zaštite morskog okoliša. 

Drugog dana, u srijedu, 11. ožujka, u sklopu aktivnosti Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održat će se Neformalno vijeće ministara pomorstva u sklopu kojeg će ministri potpisati i važnu deklaraciju o budućem razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u EU s posebnim naglaskom na teme poput sigurnosti, zaštite okoliša s naglaskom na dekarbonizaciju, ulaganja u daljnju digitalizaciju sektora, povećanje konkurentnosti pomorskog sektora u EU u kontekstu tržišne utakmice na globalnoj razini, te obrazovanju pomoraca i brodaraca kako bi bili spremni na promjene kroz koje sektor prolazi u kontekstu tehnološkog razvoja i suvremenih izazova.

D.G.