SPLIT “MEDITERANSKI ARMERUN” Jadranski foto brevijar u pomorskom muzeju

Foto: Stipe Surać

SPLIT – Morska publikacija Mediteranski armerun – Jadranske letere i litrati zadarskih autora Stipe Suraća i Bruna Ćurka bit će predstavljena u Hrvatskom pomorskom muzeju Split. Radi se o interaktivnom foto brevijaru mediteranske ikonografije koji u sebi sadrži posve novi pristup predstavljanja naše Dalmacije, Jadrana i Mediterana.

U knjizi se nalazi obrađenih pedeset priča (letera) i 167 fotografija (litrata). Kako se u samoj knjizi može pročitati  „Mediteranski armerun je simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranaca.“ Uz to u najdubljem škafetinu armeruna krije se karta Jadrana koja je na interaktivan način povezana s knjigom. Svojevrsna i suvremena inačica potrage za blagom na način da kroz igru otkrivanja pojmova i pronalaska lokacija fotografija na karti, čitatelja odvede na kapetanova putovanja.

Za navigavanje ovim Armerunom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa i zvjezdoznanstva. Uz sve to, tu je i tajno pitanje, tajni pin, tajna koordinata, tajno biće… Armerun je objavila Udruga „Mala filozofija“.

Knjigu će u 18 sati predstaviti: doc. dr. sc. Vedran Barbarić, doc. dr. sc. Bruno Ćurko, Stipe Surać

Predstavljanje će biti popraćeno prigodnom izložbom fotografija “Rastočeno vrime”, autora Stipe Suraća.

Izložba “Rastočeno vrime” ostaje otvorena do 7. ožujka 2020. godine Hrvatski pomorski muzej Split, Glagoljaša 18, Tvrđava Gripe, Split

D.G.

 

PROČITAJTE JOŠ:

“MEDITERANSKI ARMERUN” Jadranski foto brevijar uz suvremenu potragu za blagom