Talijanskim ribokradicama 69.370 kn kazne i dva dana zatvora – Evo i tko su oni

Foto: Damir Jerkov / Molfettalive.it / Screenshot

SPLIT – Splitski prekršajni sud odrezao je četveročlanoj posadi talijanskog ribarskog broda ukupnu kaznu od 69.370 kn, a dva dana su proboravili u zatvoru, nakon što su  uhićeni zbog nezakonitog ulaska i ribolova unutar hrvatskih teritorijalnih voda.

Prvokrivljeni je kapetan broda Morfeo Domenico Facchini, o kojem su talijanski mediji svojedobno pisali kao inovatoru koji je dostavu ribe kupcima među prvima počeo uvoditi putem suvremenih tehnologija društvenih mreža. Čini se da mu je krađa sljedeća novotarija.

– Kod njega su utvrđene novčane kazne za 3 djela, ukupno 25 tisuća kuna. Uz to je dužan nadoknaditi štetu za ulovljenu ribu 25.370 kn i to je morao platiti odmah, kao i troškove sudskog postupka, u iznosu od 1.000 kn – otkrila je za Morski HR glasnogovornica Prekršajnog suda u Splitu, Jelena Ćurković.

Drugo, treće i četverookrivljeni su Antonio Facchini, Sergio Papagni i Giuseppe Zaza. Svaki od njih morao je platiti 5.000 kuna plus sudske troškove po 1.000 kuna.

Talijanske ribokradice su uz sve ovo proveli 2 dana u zatvoru, pa im se od ukupne kazne uzima u obzir i to, u iznosu od 300 kuna po danu.

Brod Morfeo registriran je u talijanskoj luci Molfetta, sjeverozapadno od Barija. Ribarima iz ovog grada nije strano potegnuti u hrvatske teritorijalne vode da bi se nelegalno domogli bogatog ulova, pa je tako nerijetko koriste i loše vremenske uvjete, kao što je to napravio prošle godine ribarski brod Tonia, niti 10 Nm južno od otoka Mljeta.

Posada je po izricanju i plaćanju kazne dobila naredbu o hitnom napuštanju teritorija Republike Hrvatske, najkraćim putem, što trenutno i čine.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Uhićeni talijanski ribari čekaju kaznu, ribarski brod sproveden u Split