Radnici Brodosplita u strahu jer nisu dobili plaće

Photo: Brodosplit

SPLIT – Nakon što je krajem siječnja saborski zastupnik Vilibor Sinčić izjavio da je Brodosplit Tomislava Debeljaka u blokadi te da nema novca niti za osnovne obaveze, poput režija, poreza i isplate plaća radnicima, iz Brodosplita su opovrgli njegove navode.

Za Index su početkom veljače izjavili da posluju profitabilno te da će računi biti deblokirani prije isplate iduće plaće. No, ovih dana javili su se pojedini djelatnici tvrdeći da plaće već nekoliko mjeseci dolaze sa zakašnjenjem, a nisu sigurni hoće li uopće dobiti plaću za siječanj, piše Dalmacija danas.

“Pitamo se je li Sinčić bio u pravu, svakakve priče kruže po škveru”

– Do sada su plaće dolazile oko 16. u mjesecu. Radi se o kašnjenju, ali ne toliko velikom da bismo se zabrinjavali i uvijek smo bili više manje upućeni kada je možemo očekivati. Ovaj mjesec nitko nam ništa ne govori, načuo sam da je moguće da plaća dođe do kraja mjeseca, a opet, čuo sam i priče da je ne trebamo očekivati – kazao je jedan od sugovornika iz Brodosplita.

Uvjeti su nešto bolji nego prije preuzimanja od strane Debeljakovog DIV-a, slažu se radnici s kojima smo razgovarali, ali posljednjih mjeseci zabrinuti su za svoja radna mjesta. Iz medija doznaju da je poslodavac u blokadi, plaća danima kasni, a nitko im ništa ne govori, pa nastaju priče u koje su sve skloniji vjerovati.

– Događaju se neke čudne stvari. Prije nekoliko mjeseci nekim kolegama plaće su snižene na minimalac bez ikakvog objašnjenja, pa su počele kasniti, a zapošljavamo nove radnike. Sve se više pitamo je li Sinčić bio u pravu, svakakve priče kruže po škveru – govori jedan od radnika.

“Isplata plaća kreće idući tjedan, a Brodosplit je projektima osigurao zaposlenost do 2023. godine”

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić kaže da Brodosplit nije u blokadi, a do kašnjenja plaća došlo je zbog zastoja u naplati potraživanja. Napominje da će plaće biti isplaćene u zakonskom roku, počevši od sljedećeg tjedna.

– Matična tvrtka Brodosplit d.d. nije u blokadi i nikad nije imala problema s isplatom plaće. Radnicima je poznato da smo uvijek nastojali plaću isplatiti do 15-og u mjesecu, bez obzira na to što za većinu imamo zakonsku obavezu isplatiti plaće do kraja mjeseca. Kao trgovačko društvo koje posluje na slobodnom tržištu, bez ikakvih potpora i subvencija, plaće i ostale troškove možemo podmirivati samo iz ostvarene realizacije, a ovaj mjesec imamo blagi zastoj u naplati naših potraživanja. Bez obzira na spomenute poteškoće, uz dodatni napor naše se poslovanje odvija redovno, a ukoliko bude sve išlo prema našim planovima, u što smo sigurni, uskoro se ni ove manje poteškoće neće događati. Slijedom toga ovaj mjesec plaće nisu isplaćene do 15-og, i bit će isplaćene u idućem tjednu, od 24. veljače – kaže.

Dodaje da u Brodosplitu radi preko 2.400 radnika, a u knjizi narudžbi trenutno imaju 12 brodova te niz van brodograđevnih projekata, što im osigurava zaposlenost do 2023. godine, piše Dalmacija danas.

D.G.