Zbog sumnje u virus člana posade, zadržan teretni brod ispred Šibenika

Foto: SPH

ŠIBENIK – Motorni brod Vlieborg, u vlasništvu nizozemske grupacije Wagenborg prije nekoliko dana je doplovio na sidrište luke Šibenik te je iduće jutro trebao uploviti u luku i započeti iskrcaj 8 400 tona tereta potaše ukrcane u ruskoj luci Sankt Peterburg.  Međutim, jedan od članova posade je tijekom putovanja prijavio da ima respiratornih problema odnosno da ga boli grlo te je zapovjednik to uredno prijavio brodskom agentu u luci Šibenik.

Zbog poznate situacije s pojavom Corona virusa trebalo je isključiti tu mogućnost odnosno pomorca odmah po dolasku u luku odvesti na liječnički pregled. Brod je po planu iduće jutro uplovio u luku i vezao se na gat Dobrika, no nije dobio slobodan promet s kopnom. Državna granična sanitarna inspektorica koja je taj posao radila u Šibeniku, otišla je prošle godine u mirovinu i nitko je za sada nije zamijenio pa je zatražen dolazak inspektorice iz Zadra koja je trebala dati dozvolu, međutim ona nije došla.

Nakon nekoliko sati neizvjesnosti i razmjene telefonskih poziva te e-mailova brodu je naposljetku ipak odobren slobodan promet, te je filipinski kormilar Dennis G Amigos transportiran do liječnika. Pregled je pokazao da pomorac ipak nije zaražen opasnim virusom te su mu ordinirani medikamenti protiv bolova i preporuku liječnika da se još poštedi fizičkih napora (već je tijekom putovanja dobio odobrenje od zapovjednika da ne treba raditi i bilo mu je bolje nego pri pojavi simptoma) kao i naputak da se javi liječniku u slučaju da se stanje pogorša.

Pomorac se iduća dva dana dobro osjećao, tako da nije bilo potrebe za ponovnim posjetom liječniku te nastavlja s redovnim obavljanjem svojih dužnosti. Brod Vlieland je isplovio iz Šibenika 10. veljače u 13 sati prema egipatskoj luci Damietta gdje treba krcati teret soli za Island.

Milko Kronja, ITF inspektor