Započinje realizacija novog projekta navodnjavanja u Istri

Foto: Pixabay

PAZIN/BRTONIGLA – U Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, u Pazinu, izvršena je primopredaja ispunjenih Anketa krajnjih korisnika o izgradnji i korištenju Sustava javnog navodnjavanja Žmergo, dostavljenih od strane Razvojne agencije Brtonigla d.o.o. Time je i službeno započela realizacija ovog projekta na području općine Brtonigla, te manjim dijelom na području gradova Buje i Umag, a čiji je investitor Istarska županija.

Interes za izgradnju i korištenje budućeg Sustava javnog navodnjavanja Žmergo iskazali su 141 korisnik za otprilike 710 hektara poljoprivrednih površina koji se u cijelosti obrađuju (vinogradi, maslinici, oranice i pašnjaci), dok će ukupan obuhvat površina namijenjenih navodnjavanju iznositi 800 ha.

Ankete su prikupljane u periodu prosinac 2019. – veljača 2020. u koordinaciji Razvojne agencije s krajnjim korisnicima. Primopredaji su prisustvovali viši stručni suradnik za vodno gospodarstvo Istarske županije Nikola Cvitan te voditelj Razvojne agencije Brtonigla Ezio Barnabà.

Nakon izgrađenog Sustava navodnjavanja Valtura (Ližnjan – Pula), Sustava Červar Porat-Bašarinka čija je izgradnja u tijeku (Poreč – Tar-Vabriga), te onih koji su u postupku projektiranja i za koje su već ishodovane pravomoćne lokacijske dozvole – Petrovija (Umag) i Čepić polje (Kršan), ukupno vrijednih oko 350 milijuna kuna, ovo je peti projekt županijskog sustava javnog navodnjavanja koji se provodi zajedno s lokalnom zajednicom, Hrvatskim vodama te Ministarstvom poljoprivrede.

I.B.