KRK Nagradni natječaj: Reciklažom do umjetnosti

Foto: Ponikve Krk

KRK – Ponikve eko otok Krk d.o.o. raspisuju Nagradni natječaj na temu Reciklažom do umjetnosti, i to s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog okoliša, odnosno očuvanja Zemlje čistom. Natječaj ostaje otvoren sve do 15. ožujka 2020. godine.

Pozivaju se kreativni pojedinci svih struka (likovnjaci, dizajneri, pisci, filmaši, teoretičari i slično), zatim učenici i studenti – pojedinačno te školski, studentski i svi ostali stvaralački kolektivi da se odazovu pozivu na drugi po redu nagradni natječaj, čija je tema Reciklažom do umjetnosti.

Svrha natječaja je promicanje reciklaže (recikliranja), tj. ponovnog korištenja otpadnog ili kakvog drugog materijala te poticanje na kreativno i inovativno izražavanje (stvaranje), u skladu sa zajedničkim strateškim ciljevima svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka da se do 2022. godine dostigne reciklaža najmanje 75 posto prikupljenog otpada te spriječi njegovo trajno pohranjivanje na odlagalištu. Natječaj je prilika da javnost dozna što više korisnih činjenica o reciklaži, odgovornom korištenju resursa i održivim kulturama, i to putem vlastitih kreativno-istraživačkih akcija i projekata. Dodajmo tome, kako je jedan od osnovnih ciljeva ove inicijative podići svijest, ali i pružiti potporu svim programima usmjerenim ka poticanju reciklaže, tj. ponovne upotrebe materijala (i predmeta), kako bi se, naposljetku, izgradila snažna veza među svihm dionicima natječaja, ali i veza između održivosti i umjetnosti.

Tematska podloga svih prijavljenih radova mora biti povezana s konceptom održivog razvoja te očuvanja prirode i okoliša, čemu se pridodaje i briga o baštini, u namjeri promicanja vrijednosti autentičnog kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa.

Natječaj je zamišljen kao svojevrsna platforma koja će iz godine u godinu okupljati sve veći broj dionika: umjetnika, teoretičara, edukatora (pedagoga), kulturnih i odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnika kultura održivosti i lokalnih zajednica. Njihov će zadatak biti promicanje etike reciklaže i razmjena zavisnih iskustava i informacija, kako bi utjecali na svijest javnosti, tj. motivirali pozitivne promjene. Jedna od mnogih niša unutar koje se mogu događati promjene svakako je i kreativno izražavanje na svim razinama.

I.B.