Privodi se kraju prva faza radova u bazenu Raša

Foto: Lučka uprava Rijeka

RAŠA/RIJEKA – U bazenu Raša na terminalu za generalne terete u tijeku su radovi za rekonstrukciju obale u okviru projekta “Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – terminal za generalne terete.” Projekt se izvodi u dvije faze, a trenutno su u tijeku radovi na rekonstrukciji južnog dijela obale u dužini od 91 metar (Faza 1.).

Početkom 2020. godine započela je ugradnja novih poprečnih i uzdužnih prednapetih armirano betonskih nosača na prethodno pripremljene naglavnice pilota. Ugradnja svih nosača se očekuje do kraja veljače ove godine, nakon čega slijedi izrada betonske ploče, ugradnja opreme, odvodnje te instalaterski radovi. Konačan završetak radova na Fazi 1 se očekuje sredinom travnja 2020. godine. Po završetku Faze 1 kreće se u Fazu 2 koja obuhvaća rekonstrukciju preostalih 75 metara obale.

Foto: Lučka uprava Rijeka

Projekt u vrijednosti od 6.914.000,00 eura sufinanciran je iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) s potporom od 45,30% u iznosu od 3.132.042,00 eura. Ugovor o izvođenju radova u vrijednosti od 46.850.197,16 kuna, Lučka uprava Rijeka je potpisala 23. svibnja 2019. godine s zajednicom ponuditelja MAP-TRADE d.o.o. i Komunalne gradnje d.o.o. Radovi su započeli 17. srpnja 2019. godine i odvijaju se prema ugovorenoj dinamici.

Projekt ” Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka – terminal za generalne terete” (Bazen Raša) akronima POR2CORE – GCT kojim će se rekonstruirati lučka infrastruktura u lučkom bazenu Raša, jedan je od sedam razvojnih projekata Lučke uprave Rijeka koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje Europe ukupne vrijednosti od 133 milijuna eura.

D.G.