Skiperi osnovali udrugu članova posada jahti

Photo: Jurica Gašpar / Facebook

Grupa iskusnih skipera odlučila je osnovati Udrugu hrvatskih skipera i članova posada jahti. Kako kaže jedan od osnivača, Vicko Ozretić, osim što se radi o iskusnim profesionalcima, istovremeno su to veliki entuzijasti i zaljubljenici u zahtjevan i lijep posao koji su odlučili zauzeto proaktivan stav, preuzeti inicijativu i započeti s djelovanjem.

– Formirana je radna skupina s ciljem i zadatkom da okupi, ujedini i organizira skipere , hostese i članove posada jahti unutar zajedničkog okvira. Osnovana je udruga koja će propisati standarde struke, prava i obaveze te smjernice razvoja – kaže Ozretić.

Spomenuti standardi propisani su dokumentima udruge poput:

• Ugovor između klijenata i posada
• Ugovor između skipera i charter agencije
• Forma profesionalnog životopisa
• Pravilnik ponašanja, odnosno popis prava i obaveza
• Komunikacija prema članovima udruge i partnerima
• Edukacija i informiranje

– Udruga pod nazivom UDRUGA HRVATSKIH SKIPERA I ČLANOVA POSADA JAHTI poziva sve kolege iz struke, sve koji smatraju da mogu pomoći u ostvarenju zajedničkog cilja; a to je uređen sustav, standardi struke, promicanje skipera kao zanimanja, edukacija, zaštita Jadranskog mora, strukovno savjetovanje i pomoć članovima, da se jave i uključe u rad Udruge. Svatko koliko želi i koliko može – ističe Ozretić i dodaje da je prvo veliko okupljanje zamišljeno u sklopu Prve regate Hrvatskih skipera koja će se održati 18. i 19.04. 2020 na ruti od Splita do Visa, te će u potpunosti biti humanitarnog karaktera. U sklopu druženja održat će se kratko predstavljanje i plan djelovanja udruge.

Sav rad u udruzi je volonterski, a uskoro će javno biti objavljen Facebook profil Udruge.