Zagađenje u splitskoj luci – Netko izlio naftu u šahtove

Foto: Boris Kačan / Pixabay / Ilustracija

SPLIT – U ponedjeljak ujutro je u splitskoj gradskoj luci zabilježeno onečišćenje mora. U velikom dijelu luke jutros se mogao osjetiti intenzivan miris goriva, piše Dalmacija danas

Jedan čitatelj je opisao viđeno:

– Mrlja se prostirala preko kanala. Neka vrsta goriva je kod pothodnika izlazila iz kanala u more. Izlazilo je minimalno dva sata, a je li nafta izlazila na više od jednog kanala, nisam siguran. Cijela luka smrdi na benzin. Sve sam prijavio Lučkoj kapetaniji – otkriva.

Lučki kapetan, Željko Kuštera je kazao da je upoznat sa slučajem, ali i da je zgrožen neodgovornošću pojedinaca koji izlijevaju svakakve štetne tvari u šahtove.

– Ne radi se o onečišćenju koje je došlo s brodova, nego je u more kanalima stiglo iz nepoznatog dijela grada. Žalosti me da se neki građani tako olako odlučuju na ovakve nepromišljene radnje – kazao je kratko kapetan Kuštera.

Vice Mihanovićravnatelj Lučke uprave Splita, rekao je da je po dojavi o onečišćenju na mjesto događaja odmah uputio ovlaštenog koncesionara, tvrtku CIAN, da sanira postojeće stanje.

Robert Graovac, direktor Službe zaštite okoliša u CIAN-u opisao je detalje događaja.

– Nismo sigurno je li zagađenje stiglo kroz oborinsku ili običnu kanalizaciju. Radi se o dijelu luke ispod spomenika dr. Franji Tuđmanu. Tamo je izašla manja količina goriva, najvjerojatnije dizel goriva. Stavili smo privremenu branu koja bi trebala spriječiti daljnje širenje ako daljnje količine bude izlazile kroz kanalizaciju.

One količine koje su izašle vani apsorbiramo upijajućim krpama i prahom te pratimo daljnji razvoj situacije – govori Graovac dodajući da se ovakva situacija ne smatra velikim onečišćenjem.

– U normalnim okolnostima se to ne bi ni tretiralo, ali pošto se radi o gradskoj luci, izišli smo na teren. Laki ugljikovodici pri ovakvim temperaturama ispare za 3 do 4 sata – zaključio je.

D.G.