Grade se luke i obnavlja pomorsko dobro: “Zadarska županija je veliko gradilište”

Foto: Zadarska županija

ZADAR – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković prisustvovao je danas svečanom potpisivanju Ugovora i Sporazuma za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata pod-gradnje u lukama otvorenim za javni promet, od županijskog i lokalnog značaja te Ugovora i Sporazuma za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi, a svečano potpisivanje održano je u zgradi Zadarske županije.
 
Ugovore i Sporazume ministar Butković potpisao je sa ravnateljem Županijske Lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom i korisnicima sredstava, odnosno, načelnicima općina Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali, Pašman te Sveti Filip i Jakov u nazočnosti župana Zadarske županije, Božidara Longina i gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića.

Foto: Zadarska županija

– Pokrenuli smo renesansu na hrvatskoj obali. Danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive. To ponajprije treba zahvaliti EU-ovim fondovima jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura. Ovdje provodimo dva europska projekta – luku Tkon, ujedno prvu u Hrvatskoj koja se financira novcem iz EU-ovih fondova i luku Sali za koju kreće postupak javne nabave. Riječ je ukupno o 100 milijuna kuna za ta dva projekta – rekao je prilikom potpisivanja Ugovora i sporazuma ministar Oleg Butković.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako je riječ o nastavku kontinuiranog ulaganja u rekonstrukciju i gradnju luka na zadarskom području, osobito na otocima:

– Slobodno možemo kazati da je Zadarska županija veliko gradilište – kazao je Longin.

Potpisivanjem ugovora i sporazuma nastavlja se realizacija Projekta poznatog i pod nazivom ‘renesansa na Jadranskoj obali‘, u sklopu kojega se svake godine osiguravaju proračunska i europska sredstva za projekte ulaganja u lučku infrastrukturu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini, samo iz proračunskih sredstava, osiguralo 90,5 milijuna kuna, od čega će se više od 12 milijuna kuna dodijeliti za deset projekata sanacije i rekonstrukcije objekata pod-gradnje u lukama, kao i za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi, na području Zadarske županije.