Vlada usvojila Plan: Hrvatska vojska prima 800 vojnika, odnosno mornara u 2020. godini

Foto: MORH / M. Čobanović

ZAGREB/SPLIT – Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 27. veljače 2020. godine donijela je Plan prijema osoblja za 2020. godinu u Hrvatsku vojsku, s planom promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja.

Planom za 2020. godinu obuhvaćen je prijam 915 djelatnika s tržišta rada temeljem javnog natječaja, dok 711 osoba predstavlja prijam unutar osoba koje su već zaposlene u Hrvatskoj vojsci, ali i onih koje mijenjaju postojeću statusnu kategoriju.

U Financijskom planu Ministarstva obrane za 2020. godinu tako su osigurana sredstva za provedbu Plana.

Planom je predviđen prijam s tržišta rada 800 vojnika, odnosno mornara, 50 namještenika (mehaničara, tehničara, zrakoplovnih tehničara i slično), devet osoba izabranih u suradnička i znanstveno-nastavna zvanja za provedbu studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta te devet osoba izabranih u znanstvena zvanja za provedbu znanstvenog rada Hrvatskoga vojnog učilišta s tržišta rada.

Promjenom kategorije postojećeg osoblja planiran je prijam 440 dočasnika, 40 vojnih specijalista, 76 časnika od kadeta polaznika sveučilišnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, 91 časnik koji će se primiti između kandidata za časnike iz Hrvatske vojske koji su kao vojnici ili dočasnici u 2018. i 2019. godini upućeni na prvu razinu slijedno-rastuće časničke izobrazbe te 14 časnika od kandidata za časnike s tržišta rada koji su 2019. godine upućeni na prvu razinu slijedno-rastuće časničke izobrazbe.

Također, planirano je upućivanje na osposobljavanje 50 kandidata za časnike između ugovornih vojnika, odnosno mornara i dočasnika s kojima će se potpisati ugovori o osposobljavanju i 47 kandidata za časnike s tržišta rada na temelju javnog natječaja s kojima će se potpisati ugovori o osposobljavanju za časnika.

Prijam osoblja stalni je proces privlačenja, odabira i prijma kojim se osigurava popuna ustrojbenih mjesta u Hrvatskoj vojsci u skladu s obrambenim potrebama.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORH objavio natječaj za prijam u kadetsku službu