Kineski ratni brod laserom gađao američki zrakoplov

Foto: Sohu / Screenshot

Američka mornarica priopćila je u četvrtak da je kineski vojni brod prošli tjedan laserom gađao zrakoplov američke mornarice P-8 dok je letio iznad Tihog oceana. Ovaj čin Amerikanci su nazvali “nesigurnim i neprofesionalnim. “

– Vojni laseri mogu potencijalno nanijeti ozbiljnu štetu posadama zrakoplova ili brodova pomorcima, kao i brodskim i zrakoplovnim sustavima – dodaje se u priopćenju.

Vojni laseri ispuštaju snažnu zraku svjetlosti koja može prijeći velike udaljenosti i biti korištena za osvjetljavanje pilotskih kabina, pritom zasljepljujući pilote.

Dužnosnici američke vojske rekli su za CNN da se očekuju formalni diplomatski prosvjedi poznati kao démarche.

Do incidenta dolazi uslijed trenutačnih napetosti između američkih i kineskih vojnih snaga.

Pentagon je u više navrata rekao da Kina predstavlja sve ozbiljniju prijetnju regionalnoj sigurnosti, rekavši da su velika kineska ulaganja u svoju vojsku usmjerena na postizanje regionalne prevlasti.

– Promatramo ih kako s vremenom okupljaju i militariziraju otoke u Južnom kineskom moru i brzo moderniziraju svoje oružane snage, istovremeno tražeći korištenje novih tehnologija za promjenu krajolika i preoblikovanja svijeta u njihovu korist… često na trošak drugih – rekao je američki ministar obrane Mark Esper ranije ovog mjeseca.

Istovremeno, ni jedan američki dužnosnik nije pojasnio svoju vojnu prisutnost toliko daleko od američkog teritorija, pa i na samoj granici kineskog teritorijalnog mora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanski mediji o priči s Morskog HR: “Američka vojska u panici zbog ulova hrvatskog ribara”

Amerikanci potvrdili: “Vršili smo testiranja u Jadranu!”

VIDEO Raspada se kupola usred oceana u koju su Amerikanci pobacali nuklearni otpad