NOVE SNIMKE Udar meteora snimljen iz Hrvatske i Italije

Foto: Screenshot

Hrvatski astronomski savez pozvao je sve koji posjeduju snimku meteora, tzv. bolida koji je viđen nad Hrvatskom, da ih pošalju radi određivanja putanje. U međuvremenu objavili su snimku s autoceste koja prikazuje trenutak ulaska meteora u atmosferu i probijanja zvučnog zida. Ista scena objavljena je na Youtubeu, a snimljena je u talijanskom gradiću na Jadranu, Gimarra di Fano. Prema izvješćima talijanskih medija, meteor se vidio od Ancone do San Marina. 

– Riječ je o superbolidu, objektu značajno sjajnijem od mjeseca i sasvim sigurno je na tlo palo dosta materijala. Moguće više od 30 kilograma. Točniju lokaciju moglo bi se utvrditi seizmografom, pojasnio je Korlević za HRT.

Bolid je eksplodirao oko 10:31, zvuk u Zagrebu se čuo u 10:34 – to je veći komad svemirskog kamena. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba.

Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao “potencijalni meteoriti” nemaju nikakve vrijednosti.

– Učinilo mi se da sam nešto vidio…. – napisao je autor videa Tomislav Čar čija je kamera snimala dok je vozio autocestom prema Zagrebu.

D.G.

 

Radi određivanja putanje, originalne fotografije i video snimke šaljite na astronomskisavez@gmail.com, provjerite snimke sigurnosnih kamera, ako ste u mogućnosti s iste lokacije danas po noći napravite fotografiju tako da se vidi nekoliko zvijezda i ponovno pošaljite, poručuje Hrvatski astronomski savez.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: PAO JE METEOR? U Zagrebu se čula snažna eksplozija, viđen je od Zadra do Rijeke!