Svečano otvoren ribarski gat u Vrsaru, svratila i ministrica Vučković, prerezati vrpcu

Foto: Manuel Paljuh / Ilustracija

VRSAR – Svečano je danas otvoren ribarski gat u luci Vrsar, prvi ribarski gat u Republici Hrvatskoj financiran sredstvima Europske unije. Kako bi prerezala vrpcu, svratila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je inače bila u posjeti Istarskoj županiji.

Ovim projektom, financiranim iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014. – 2020. vrijednim više od 10 milijuna kuna, povećava se kapacitet za pristajanje/vezove plovila i manipulativne površine za čak 60%, dok će se za 200% povećati broj raspoloživih ormara za opskrbu plovila vodom i strujom, tj. s postojećih 2 na 6 ormara.

Cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture za potrebe ribara na novo izgrađenom produžetku postojećeg gata, poboljšanje uvjeta za vezivanje, istovarivanje i prodaju ribarskih proizvoda te osiguranje rasta ponude lučkih kapaciteta u skladu sa prostornim mogućnostima i načelima održivosti. Provedba ulaganja utjecat će također na očuvanje atraktivnih vizura starog dijela luke Vrsar i integraciju luke u gradski prostor te osiguranje njezinog razvojnog kontinuiteta, kao i podizanje turističke atraktivnosti cijelog područja.

Do sredine ovoga mjeseca Istarska županija je kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. – 2020. ugovorila 253 projekata ukupne vrijednosti odobrene potpore 295 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 199. Također, do sada je za Istarsku županiju iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. ugovoreno ukupno 618,4 milijuna kuna te su isplaćena 222 milijuna kuna.

I.B.

Foto: Manuel Paljuh

PROČITAJTE JOŠ: