KOMIŽA Prosvjed građana protiv 5G odašiljača – Gradonačelnica: “To je prst u oko vizuri grada”

Foto: Open Petition

KOMIŽA – Komižani su se ustali protiv postavljanja goleme antene, odnosno odašiljača za 5G mrežu koja je jučer osvanula usred grada. Pokrenuli su i internet peticiju koju je potpisalo više od tisuću građana, a za danas je organiziran prosvjed kojem će se pridružiti i gradonačelnica. 

– U našem gradu se postavlja odašiljač operatera A1 a da se pri odabiru lokacije apsolutno ne vodi računa o njegovom štetnom zračenju posebno kod 5g odašiljača. 2017 godine 230 liječnika i znanstvenika potpisalo je peticiju koja je proslijeđena Ujedinjenim Narodima (UN), a kojim traže moratorij na uvođenje 5G tehnologije. Slično kao u mikrovalovnoj pećnici koja djeluje na stanice prehrambenih artikala putem mikro valova, i 5G tehnologija utječe direktno na stanice kože.

Znanstvenici ukazuju na sljedeće moguće rizike: rizik od raka, rizik od raka kože, stanični stres, genetska oštećenja, deficit učenja i pamćenja, porast štetnih slobodnih radikala, neurološke poremećaje, strukturne i funkcionalne promjene u reproduktivnom sustavu i negativne učinke na opće dobro ljudi.

U konkretnom slučaju je riječ o lokaciji koja se nalazi na samom ulazu u Komižu, ispod komiške zaobilaznice, na povišenom položaju – stotinjak metara iznad samog naselja, vidljiva kako s morske strane, tako i sa svih pristupnih cesta, pa je neminovnost da svatko tko dolazi u Komižu, bilo s morske, bilo s kopnene strane, prvi vizualni susret, umjesto sa samim gradom, ostvari s – antenom?! Neoprostivo je da takvo monstruozno betonsko – čelično čudovište dominira krajolikom, oduzima prioritet duhu dalmatinskog kamena i skreće pogled s bisera hrvatske arhitekture kakav je Grad Komiža – priopćila je grupa građana koja stoji iza peticije.

Gradonačelnica: “Pridružit ću se prosvjedu”

Iako neki građani prstom upiru na gradsku vlast, misleći da su dali zeleno svjetlo, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević to demantira. Naime, kako se radi o tzv. “jednostavnoj građevini”, postavljanje odašiljača ne mora imati lokacijsku ni građevinsku dozvolu, već se postavlja prema Pravilniku o jednostavnim građevinama.

– Ja sam krivac i kad je loš signal i kad se antene postavljaju. Gradonačelnik je kriv za sve što se događa. Ne bi ulazila u to tko je donio odluku o postavljanju, to je iznajmila privatna osoba, ali nitko nije očito bio svjestan što ta antena znači. Ipak, prije nego je postavljena, puno manje ljudi je bilo protiv – kaže Ivčević i nastavlja:

– Priključit ću se prosvjedu i pokušat ćemo sve da nađemo drugu lokaciju. Nismo protiv antene i boljeg signala, ali ova antena narušava vizuru grada, a i preblizu je radi mogućih zračenja. Ne znam koliko je štetno, jer ima dozvolu Ministarstva zdravlja, ali svakako bi bilo primjerenije da bude udaljenije od grada – zaključila je gradonalečnica Komiže.

Luka Nižetić: “Samo neuki moron može napraviti ovakvo zlo u centru grada”

O slučlaju se oglasio i poznati pjevač Luka Nižetić koji je na društvenim mrežama pozvao svoje prijatelje i pratitelje da potpišu peticiju protiv izgradnje 5G odašiljača u samom središtu Komiže.

“Ode sve u k….! Samo neuki moron može napravit ovakvo zlo u centru grada! Zlo za grad Komižu, za njezine građane i turiste koji vole ovo misto! J…. 5G, koji će nam k…..? Ne želimo brži internet, želimo sporiji! Nećemo ovo ruglo u centru koje uništava vizuru jednog od najljepših malih mista na Jadranu, a da nema utjecaja na zdravlje, u to nikad neću povjerovat! Molim vas potpišite peticiju”, napisao je Nižetić na svom Facebook profilu.

https://www.facebook.com/lukanizetic.hr/photos/a.154590118506/10157237362613507/?type=3

Jurica Gašpar