Počelo postavljanje čelične konstrukcije Pelješkog mosta, a rade se i pristupne ceste

Foto: Miro Radić

KOMARNA – Počelo je postavljanje ukupno 29 segmenata koji čine prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije budućeg Pelješkog mosta. Na gradilištu mosta Kopno – Pelješac se sukladno planiranoj dinamici trenutno izvode sljedeći radovi: iskop unutrašnjosti, ugradnja armature i betoniranje preostalih pilota, izvedba naglavnica pilota, izvedba stupova mosta te izgradnja upornjaka.

U međuvremenu, u tijeku su i radovi na izgradnji pristupnih cesta mostu Kopno – Pelješac. Ugovorni izvođač austrijski Strabag, zadužen za radove na dionici Duboka-Sparagovići/Zaradeže, pri završetku je radova čišćenja trase i probijanja pristupnih puteva, a početak građevinskih radova očekuje se u sljedećem tjednu.

Na sljedećoj dionici, koja predviđa izgradnju stonske obilaznice (Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli), ugovorni izvođač grčki Avax započeo je s organizacijom gradilišta i iskolčenjem na terenu.

Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022. godine.

D.G.