Betonira se more, načelnik obećaje šetnicu investitorima, prodaja apartmana s “vlastitim plažnim mjestom”

Foto: Petra Žitko

SUKOŠAN – Nastavlja se izlijevanje betona gotovo u samo more, grade se apartmani, a općina poručuje „Sve je u skladu s prostornim planom“. Čak štoviše, načelnik Sukošana obećaje svakome šetnicu ispred građevine svakog investitora koji nešto izgradi uz samo more.

– Iz katastarskog izvatka može se vidjeti da je zahvat napravljen na pomorskom dobru te je isti prijavljen hidrograđevinskom inspektoru Sjaušu kao i građevinskoj inspekciji. Slike se se unutar 24 h proširila preko mnogih Facebook grupa te je podijeljena preko 300-tinjak puta. Mještani kao i sveukupna javnost su zgroženi zatečenim stanjem.

U postavljene oplate danas je mikser nalio beton. U petak oko 17 sati glavni komunalni redar je u pratnji dvojice “službenika” izašao na teren te je nastala prepirka. Službenici su dokumentirali novonastali betonizirani objekt u vidu mjerenja i zapisa.

Očekujemo odgovore od nadležnih za još jednu devastaciju na pomorskom dobru kao i odgovore osoaba koje su izdale građevinske dozvole za ovu apartmanizaciju – priča nam općinska vijećnica iz Sukošana, Petra Žitko

„Pogodovanje investitorima, a ne općem dobru“

– Još jednom apeliram da je pomorsko dobro opće dobro on interesa RH a kao što vidimo iz priloženog, nema tu ni „o“ od općeg dobra, nego samo podilaženje vlasniku iznad izgrađenih građevina, Makro d.o.o. Građevinsku mafiju koja već nekoliko godina uzurpira sukošansku obalu zaisgurno štiti i odobrava sam načelnik i njegovi bliski suradnici. Kao što sam već spomenula u prethodnom članku, imamo nekoliko tvrtki koje su prijavljene na istoj adresi koje grade atraktivne apartmane prvi red do mora ( u oglasima čak i piše s plažnim mjestom) – upozorava Žitko.

Pitanje zakonitosti ovakvih građevinskih dozvola

– Ovo je preduboka tema koja vuče za sobom pitanja zakonitosti svih građevinskih dozvola u posljednjih 5 godina na području općine Sukošan u prvim redovima do mora, pa čak i pitanje porezne uprave – je li u pitanju pranje novca kad imamo jednog vlasnika i nekoliko firmi? U vezi ovog slučaja, čini se da je novi okupator ušao u igru, samo se nadamo da će brzo biti zuastavljen. Ovo je još jedan u nizu primjera devastacije i betonizacije sukošanske obale koja bi prošla glatko da se sami mještani nisu pobunili.

Još jednom apeliramo na institucije da je zakonom jasno definirano da novonastale gradevine moraju biti udaljene 7 m od obalne crte a ovo je daleko od toga – poručuje Žitko.

Foto: Screenshot

Načelnik obećaje šetnicu ispred parcele svakom investitoru uz more

Podsjetimo, u posljednjem slučaju, gdje se ovakve građevine javno prodaju, s naznakom da se nalaze samo 5 m od mora (!), načelnik Općine Sukošan Ante Martinac najprije nam je rekao da se ne radi o pomorskom dobru, a onda i da će ispred građevina investitora koji betoniraju more svakako izgraditi šetnicu kad se naprave projekti.

Gradi se obalna šetnica u dužini od 45 metara, a zanimljivo je da je točno toliko duljina dvije sporne parcele. Iz tvrtke koja gradi sporne objekte kažu da imaju sve dozvole za gradnju, a da potporni zid za obalnu šetnicu nije njihova briga. Načelnik Sukošana ponovio je Dnevniku Nove TV 29. veljače isto što je za Morski HR kazao u prosincu.

– Mi smo potpora investitoru. Ljudi su imali volje. Mi svakoga, tko god gradi, pitamo jesu li spremni taj dio šetnice platiti i uraditi. Netko hoće, netko neće, i to je to – zaključio je jednostavno Martinac, dok je njegova Općina novcem poreznih obveznika platila projektnu dokumentaciju i da se iz godine u godine uređuje dio obalnog pojasa, ali odbio je mogućnost da Općina pogoduje investitoru.

Zaključnu riječ svakako će dati inspekcije koje su izišle na teren. Bila je Lučka kapetanija, a sljedećeg tjedna stižu policija i građevinska inspekcija.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

SUKOŠAN Inspekcije prijavile DORH-u gradnju na pomorskom dobru, načelnik sve demantira