GASI SE ULJANIK Utvrđena vrijednost dvaju brodova, radi stečajne prodaje

Photo: Uljanik PR

PULA – Skupština vjerovnika Brodogradilišta Uljanik prihvatila je prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka i donijela odluku o prestanku rada, odnosno likvidaciji te najveće tvrtke bivše Uljanik Grupe.

Pulsko brodogradilište Uljanik ide u likvidaciju. Takva je odluka bila očekivana, nakon što je nedavno donesena odluka o likvidaciji krovne kompanije Uljanika d.d. Nestankom te tvrtke prestaje i koncesija na pomorskom dobro, a time je, ističe stečajni upravitelj Loris Rak, onemogućena izrada stečajnog plana i za uljanik brodogradilište, piše HRT.

Odluka o prodaji imovine odgođena na maksimalno 60 dana kako bi se pružila zadnja prilika za oživljavanje brodogradnje kroz tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856. S time se nisu složili predstavnici radnika i vjerovika.

Na Trgovačkom sudu u Pazinu utvrđena je vrijednost dvaju brodova radi prodaje u stečajnom postupku nad dužnikom Uljanik d.d. Brod za prijevoz 7 tisuća automobila i kamiona, koji je u završnoj fazi na opremnoj obali riječkoga škvera, vrijedi nešto više od 284 milijuna kuna, potvrđuje Radio Pula.

Dok gradnja 531, odnosno brod za prijevoz rasutih tereta, koji se nije još ni počeo graditi, utvrđeno je da vrijedi oko 72 milijuna kuna. Početna cijena za prodaju oba broda je 75 posto od utvrđenih vrijednosti. Postupak njihove prodaje potrajat će oko tri mjeseca. Od stečajne upraviteljice Marije Ružić, doznajemo da će 99 posto novca od prodaje broda ići državi i to temeljem hipoteke zbog izdanih jamstava.

I.B.