STRUČNJAK IZRAČUNAO Meteor nad Hrvatskom imao je 5.5 tona i letio 58 puta brže od zvuka!

Foto: Screenshot

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz do sada prikupljenih podataka o padu meteora u Hrvatskoj i Sloveniji, u svojoj preliminarnoj analizi objavljenoj na stranicama Hrvatskog astronomskog saveza, iznio najvažnije podatke. 

Procijenjena masa meteora je bila 5.5 t, a veličina: 1.5 m. Procijenjena brzina mu je preko 20 km/s – iznosi Šegon, a to znači čak 72 tisuće km/h, odnosno 58 puta brže od zvuka!

– Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzi meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal “izgori” u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području – tvrdi Šegon.

Procijenjena energija koju je pritom proizveo je oko 0,34 kT. Za usporedbu, najveća snimljena eksplozija asteroida iznad Čeljabinska u Rusiji, 15. veljače 2013. godine bila je snage 600 kilotona. Za usporedbu, atomska bomba koja je sravnila Hirošimu 1945. i pobila desetine tisuća Japanaca bila je jačine 15 kilotona.

– Putanja ukazuje da je let završio iznad Slovenije – pojašnjava Šegon i najavljuje precizniju analizu u suradnji sa slovenskim kolegama.

D.G.