VIDEO Prevrnuti brod prepun stoke nakon tri mjeseca uspravljen i otegljen do kopna

Foto: Screenshot

Teretni brod koji se prevrnuo Crnom moru krajem studenog 2019., ubrzo nakon napuštanja rumunjske luke Midia, uspravljen je krajem prošlog tjedna i dotegljen do kopna. Brod je prevozio 14.600 ovaca, a prilikom prevrtanja spašene su ukupno 254 životinje, ali samo 180 ih je preživjelo.

Kompanija Grup Servicii Petroliere (GSP) objavila je da je brod Queen Hind vraćen na obalu, u operaciji za koju je korištena najveća morska dizalicu u slivu Crnog mora, GSP Neptun, izvijestila je agencija News.ro. Preko 100 zaposlenika i suradnika GSP-a radilo je na ovom projektu, a tim od 20 ronioca radio je u četiri smjene.

– To nije bila jednostavna operacija. Morali smo uspraviti brod dužine koja je usporediva s nogometnim igralištem. Govorimo o vrlo složenoj operaciji koju je GSP uspio dovršiti, bez incidenata, u rekordnom roku, u usporedbi s drugim sličnim projektima – rekao je predsjednik GSP-a Gabriel Comănescu.

Iz kompanije su dodali i da su sajle i na toj najvećoj dizalici pukle, jer je brod najvjerojatnije težio puno više nego im je bilo prijavljeno. Ronioci su svjedočili i užasnim prizorima nagomilane stradale stoke i na palubama na kojima, prema brodskoj dokumentaciji, stoka nije trebala biti smještena. Nakon ove najteže operacije, slijedi i ona najmučnija; prikupljanje i uništavanje ostataka strvina.

D.G.