Pomorski kapetani u Kostreni o izazovima života na moru

Foto: Pixabay

KOSTRENA – Grad Rijeka nositelj je titule europske prijestolnice kulture 2020. a Općina Kostrena jedno je od susjedstava u programskom pravcu koji se zove 27 susjedstava, kroz koji se opredijelila prezentirati svoju pomorsku baštinu. U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, središtu društvenog i kulturnog života Kostrene, otvoren je prostor zajedničkog druženja i prezentacije baštine pod nazivom Dnevni boravak Susjedstva Kostrena.

Dnevni boravak Susjedstva Kostrena ugostit će večeras članove Udruge pomorskih kapetana Kostrene. Teme pomorstva i brodarstva kao i izazovima života na moru kroz osobna iskustva nastojat će približiti pomorski kapetani Mladen Vičević, Igor Stipanović, Branimir Šoić i Darko Glažar, predsjednik udruge.

Kapetan Glažar predsjednik je i Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana koja će u 2020. godini u Kostreni organizirati još jedan značajan događaj- godišnju skupštinu europske udruge pomorskih kapetana –CESMA.

Najavljen Festival pomorstva u travnju

U realizaciji ovog programa sudjeluje velik broj ustanova i udruga iz Kostrene koje će temu pomoračke baštine publici obraditi i predstaviti na svoj način, kroz druženja i razgovore i zajednički stvarati nove zapise života, usmenu kostrensku povijest pomorstva, bogatu pričama s dalekih putovanja, brigama s kraja, tužnim odlascima i radosnim sastajanjima, o životu pomoraca i njihovih obitelji nekad i danas. Program Dnevnog boravka održavat će se tijekom 2020. godine, utorkom od 18:30 do 20 sati. Osim programa Dnevnog boravka, Kostrena će od 1. do 3.travnja 2020. biti domaćin Festivala pomorstva.

D.G.