BRITANCI ZAPRIJETILI EU: “Štitit ćemo naše vode od europskih ribarskih brodova”

Foto: Wikimedia

LONDON – Britanski ministar ribarstva George Eustice upozorio je EU da je Velika Britanija poduzela jasne korake za zaštitu svojih voda nakon Brexita, zbog, kako kažu, francuskih ribarskih brodova koji nastavljaju ribariti unutar britanskih voda. 

– Kraljevska mornarica osigurala je ukupno sedam brodova, a Vlada će, ukoliko bude potrebno, pozvati pomoć dodatne snage – rekao je u Domu Lordova konzervativac George Eustice, dodavši da su već pokrenuli kontrolni centar i regrutirali 50 službenika za dodatnu zaštitu ribljeg fonda, kao i zračni nadzor nad spornim područjem.

Vječiti ribarski spor oko kojeg je bilo i fizičkih sukoba između francuskih i britanskih ribara su vode otoka Guernseya u kanalu La Manche, nedaleko od obale Normandije, koji je eskalirao jer je europski sporazum o ribolovu automatski istekao izlaskom Britanije iz EU-a 31. siječnja. Francuskim ribarima je stoga od 1. veljače zabranjen ulazak u ovo područje. Iako službeno nisu dio Ujedinjenog kraljevstva niti su njihova kolonija, otok Guernsey zajedno s drugim otocima iz skupine: Alderney, Brecqhou, Hern i Sark, spadaju u tzv. kraljevski posjed, pa Britanci iz toga povlače svoje pravo nad ovim arhipelagom i pripadajućim morskim područjem.

Odlučni su u namjeri da zabrane Francuzima i svim ostalim članicama EU nekontrolirano ribarenje u britanskim vodama u krugu od šest nautičkih milja od obala Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u tu svrhu ozbiljno razmišljaju na granice poslati i ratnu mornaricu.

Britanski Independent piše da su europski ministri obaviješteni o scenariju iz “noćne more”, u kojem bi francuski ribari krajem godine blokirali luke i paralizirali trgovinu preko kanala. Francuska ministrica za Europu Amelie de Montchalin, upozorila je da bi, bez dogovora ribolov mogao postati najteža bitka, jer bi lako mogao srušiti cijeli trgovinski sporazum. Britanci vjeruju da je francuski predsjednik Emmanuel Macron,  upozorio ostale čelnike EU da će neuspjeh pregovora izazvati daljnje ulične prosvjede i građanske nemire u njegovoj zemlji.

Mirror piše da je Eustice pritom zahtjeve Velike Britanije usporedio sa sporazumom kojeg EU ima s Norveškom, pa stoga dodaje da Britanci “ne traže ništa izvanredno”. Napomenuo je da će čak i pri uspostavljanju višegodišnjeg dogovora, biti neizbježni godišnji pregovori o ukupnom ulovu zbog znanstvenog istraživanja o kretanju i količini riba. U svakom slučaju, europskih ribara u spornim vodama bit će manje, a s Britancima slijede još jedni neizvjesni i mukotrpni pregovori.