FOTO: POTPUNO NOVA OBALA! Uređuje se riva u Kaštel Starom i Novom

Foto: Portal Grada Kaštela

KAŠTEL STARI/KAŠTEL NOVI – U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje obale od kule Cega u Kaštel Starom do kule Ćipiko u Kaštel Novom za što je izdvojeno pola milijuna kuna, a početak radova na ovom projektu planira se na proljeće iduće godine – informacija je koja je jučer podijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela, čime je potvrđeno da je projekt uređenja rive u dijelu Kaštel Starog i Kaštel Novog iz ideje prešao u realizaciju te da će projekt uređenja luke i rive u Kaštel Starom, započet prije mjesec dana, imati svoj nastavak.

O ovom projektu šuška se već duži niz godina, naglašavaju se potrebe njegove realizacije, a ova gradska vlast odlučila je da projekt napokon i započne, piše portal grada Kaštela.

 

– Nova obala umanjit će utjecaj valova na kopneni dio obalnog pojasa zimi, a ljeti osigurati dodatne sadržaje i privezišta za brodove. Obala će se dijelom nasipavati, bit će proširena oko 20 metara u more čime će se stvoriti nekoliko tisuća metara kvadratnih nove površine za šetnicu, prometnicu, drvored i prostor za ugostiteljske sadržaje – nastavak je informacije o tome što će se na navedenom području urediti.

No, za više informacija o tome u kakvim će sadržajima Kaštelani za nekoliko godina moći uživati, zavirili smo u idejni projekt nazvan „Šetnica Kaštel Stari i Kaštel Novi“, koji je izradio kaštelanski arhitekt Filip Tadin i njegovo obrazloženje.

– Dominantnu odrednicu obalnog pojasa područja Kaštela čine tri osnovna elementa: more, povijesna naselja i zelenilo. Hortikultura, kaštelanski parkovi i perivoji, nekada su činili bitan element, ali su trenutno u procesu nestajanja – stoji u uvodu obrazloženja, a što je bilo polazišna točka za idejno rješenje.

– Riva je funkcionalno podijeljena u principijelno četiri osnovna poteza – šetnica uz more, prometnica, park i šetnica uz kuće.

Rivu, kao i kuće uz nju, je potrebno zaštititi od razornog djelovanja valova, posebno za vrijeme puhanja juga i plime koja iznosi oko 1,10 metara, rub šetnice je bilo potrebno podići na tu visinu. Također j potrebno osigurati primjerenu širinu tog poteza koji nije nikada uži od 6 metara. Nakon toga se podiže za još 50 cm kako bi se dublji dijelovi obale zaštitili od valova. Povremeno se u tom obalnom dijelu uvuku rampe i stepenice kako bi se omogućio neposredni kontakt s morem, odnosno tribine za gledanje u pučinu, prostor za igru i slično.

Zbog potrebe za zaštitom od razornog djelovanja valova, dio zahvata u kojem su smješteni parkovi, trgovi i prometnica izdignut je za 40 do 50 cm u odnosu na šetnicu uz more – podaci su iz idejnog rješenja.

I.B.