Uspješno operirana glavata želva, pronađena kod Dugog otoka

ZAGREB – Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uspješno je operirana glavata želva koju su spasili ribari kod Dugog otoka. Želva je progutala udicu dugu gotovo 10 cm, koju je trebalo kirurški odstraniti iz jednjaka.

Želva je pronađena u blizini Dugog otoka, s vidljivim ribarskim najlonom koji je virio iz usta. Na temelju protokola za djelovanje kod pronalaska ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, želva je proslijeđena našem kolegi Marinu Mirčeti dr. med. vet. u Zadar. Nakon toga je želva dopremljena na Veterinarski fakultet i liječenje Opata su preuzeli naši djelatnici, pod vodstvom dr. sc. Maje Lukač.

Na rendgenu je utvrđeno da je želva progutala udicu dužine gotovo 10 cm, koja se zaustavila duboko u jednjaku. Danas je pod općom anestezijom pokušano odstranjivanje udice endoskopom, no obzirom da je udica perforirala jednjak to nažalost nije bilo moguće. Nakon toga je učinjen kirurški zahvat vađenja udice iz jednjaka otvaranjem prednjeg dijela celoma, te je udica uspješno odstranjena.

Želvu su nazvali Opat prema nazivu ribarskog broda koji je spasio. Na daljnji oporavak i rehabilitaciju kornjača ide u Morski obrazovni centar Pula – centar za oporavak morskih kornjača Aquarium Pula. Želimo joj brz i uspješan oporavak!

D.G.