1 min. čitanja

Recepti dubrovačkog primorja: Punjene artičoke

Recepti dubrovačkog primorja: Punjene artičoke
Foto: Katija Puljizević

Iako neki nisu ljubitelji tog prekrasnog povrća, moram reći da je njegov sastav izuzetno zdrav i nutritativno bogat. Neki od nas artičoke čuvaju do samog cvijeta i tada  ih beru za ukrašavanje doma, dok drugi uživaju u njihovu okusu. Moram priznati da sam pobornik jednog i drugog.

Njihova priprema ne zahtjeva posebnu vještinu. Artičoke jednostavno volite ili ne – sredine nema. Prije same pripreme, potrebno im je odrezati vrhove, odstraniti tvrđe listove j ostaviti samo sredinu cvijeta koju lagano raširite. Pokišati ih u mlakoj vodi pola sata.

Za pripremu  8 artičoka učinite smjesu za punjenje od:

2 manje glavice luka,

3 pice česna,

petrusin

kopar na sitno,

sol, papar,

3 ožice krušnih mrvica

i parmezan

Foto: Katija Puljizević

Povežite s maslinovim uljem u gušću smjesu i time punite artičoke koje ste prethodno malo raširili.

Slažite ih uspravno u teću primjerene veličine, da vam na kraju budu blago zbijene.

Između njih dodajte mladi biž (po želji možete i bob, ovisno o stađonu).

Nadolijte 1 dcl maslinovog ulja i vode tek toliko da ih pokrije.

Poklopljeno kuhajte 40-tak min na srednjoj vatri (dok vam donji djelovi lista ne omeksaju).

Poslužite ih s pulentom ili rizima.

Dobar tek!

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.