PIZZA Sirotinjsko jelo koje je osvojilo svijet, u kojemu danas jednako uživaju bogati i siromašni

Foto: Marijan Zujić

Pizza je jedno od najomiljenijih i najpopularnijih jela, a najvjerojatnije je i najstariji fastfood obrok na svijetu. Preteča današnje pizze je okrugla, vrlo tanka lepinja koja se jela u prastara vremena na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. Naziv pizza javlja se u 16. stoljeću u Napulju na jugu Italije. Pizza je zapravo bila tijesto kojim su pekari provjeravali je li peć dovoljno zagrijana. Kako se ipak tako pečeno tijesto ne bi bacalo, prodavali su ga sirotinji na ulicama. Zato je pizza kroz povijest bila poznata kao hrana sirotinje. 

Marijan Zujić

PRIPREMA:

Pola kilograma glatkog brašna tip 500 stavite u posudu.

Zatim dodajte sljedeće sastojke:

1 žličicu soli,

1 žličicu šećera,

5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice),

mlijeka i tople vode u istom omjeru i žlicu maslinova ulja.

Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete tijesto a zatim ga nastavite mijesiti na glatkoj površini. Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite brašnom.

Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara i da se diže na toplome oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen, ovisno o temperaturi i brzini dizanja.

Tijesto ponovo premjesite, zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu i složite u okruglu tacnu za pečenje.

Premažite ga kečapom ali ne pretjerujte s količinom, a potom na njega stavite naribani sir (2-3 vrste, emental, gauda, mozzarella) te posložite željene sastojke.

Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 250 °C desetak minuta. Dobra pizza se peče kratko na visokoj temperaturi, najbolja je iz krušne peći a može se peći i na ognjištu ispod peke. Za one koji nemaju ove uvjete, preostaje jedino pekara u štednjaku..

Foto: Marijan Zujić

Pizza s plodovima mora

Spremljena je sa sljedećim sastojcima:

kečap,

3 vrste sira (emental, gauda, parmezan),

cherry rajčice (žute i crvene),

šampinjoni,

tri vrste školjaka,

repići kozica,

crne domaće masline,

kapari,

domaće maslinovo ulje,

češnjak i peršin……..

Pizza se obično poslužuje uz hladno pivo a u ovom slučaju bolje odgovaraju hladni gemišt ili vino.

Marijan Zujić

Vaš komentar