CIJELA ITALIJA CRVENA ZONA “Putovati se smije samo liječniku i na posao”

Ilustracija: Pixabay / Morski HR

Talijanski premijer Giuseppe Conte proglasio je cijelu Italiju crvenom zonom te pozvao Talijane da izbjegavaju putovanja kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa. Naredio je zabrane okupljanja, pa će građani Italije moći putovati samo na posao, liječniku ili zbog nekih drugih hitnih razloga. 

U Italiji je zabilježeno 1.598 novozaraženih koronavirusom. Šef civilne zaštite Angelo Borrelli brojke je predstavio počevši od broja izliječenih. Njih je danas 724. Broj mrtvih – 463. Umirali su uglavnom stariji ljudi. Na koncu – oboljeli: 7,985.

– Cijela Italija bit će zaštićeno područje – Nema više crvenog, zelenog ili žutog područja. Cijela Italija je crvena zona. Tako je objavio talijanski premijer Giuseppe Conte. Što to zapravo znači?

Foto: Money.it

Svako putovanje od danas je u Italiji zabranjeno, osim ukoliko se vlastima ne dokaže apsolutna nužnost da se putuje. Tako je od danas u cijeloj Italiji. Nogometno prvenstvo, planetarno popularna Serie A, suspendirano je. Tko poznaje ljubav Talijana prema nogometu, jasno mu je da ova vijest najbolje govori da je talijanska vlada situaciju shvatila vrlo ozbiljno – piše Novi list.

– Donijeli smo odluke, jer vremena nemamo. Imamo rastući broj zaraženih, imamo sve više ljudi na intenzivnoj njezi i moramo djelovati. Moramo mijenjati svoje navike i to odmah. Odlučio sam zbog toga naložiti striktne mjere u cijeloj Italiji. To je bilo neizbježno, rekao je premijer Conte. Premijer je pred novinare izišao sam, a ovaj istup ocijenjen je kao najdramatičniji u njegovom mandatu.

Ministar inozemnih poslova Luigi Di Maio, pak, rekao je da iskustva s oblastima koja su ranije proglašena crvenim zonama daju povoda za optimizam. Rezultati u sprječavanju širenja virusa tamo su navodno, ohrabrujući.

– Možemo pobijediti virus, ali trebamo striktna pravila u cijeloj Italiji, rekao je Di Maio.

Svi strani državljani iz ugroženih područja, u Hrvatskoj će 14 dana u karantenu

Podsjetimo, hrvatski Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je u ponedjeljak da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze koronavirusom moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana, te da se odgode svi skupovi na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obveznoj karanteni 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rješenje za samoizolaciju. Također predlaže građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom.

I.B.