Nitko s broda još nije u karanteni, Talijani još čekaju na trajektu

Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT – Devet hrvatskih građana koji su jutros nešto prije sedam sati iz Ancone stigli u Split još nije revezeno u hotel Zagreb na Duilovu, u kojem bi trebali biti smješteni u izolaciju zbog koronavirusa, a i svi Talijani koji su jutros stigli s trajektom Marko Polo u Split još uvijek su na brodu. 

Hrvatski građani još uvijek čekaju prijevoz u trajektnoj luci, a nakon večere koju su dobili sinoć oko 20 sati, još uvijek nisu dobili nikakvu hranu. Kako je u ekskluzivnom razgovoru za Dalmacija danas kazao jedan od njih, želeći ostati anoniman, zgroženi su ovakvim tretmanom, budući da su sve odgovorne institucije još od jučer znale da dolaze.

– Silazili smo s broda u skupinama od po 12-ak ljudi. Mi smo bili u trećoj grupi. Putnici koji su sišli prije nas poslani su u kućnu izolaciju, budući da imaju uvjete da budu odvojeni od obitelji. Mi ostali od 8:30 jutros čekamo prijevoz kojeg nema, da nas odvedu u smještaj koji očito nije spreman. Osim nešto grickalica, nismo jeli od jučer. Užasnut sam ovakvim tretmanom, umorni smo i iscrpljeni, ovdje nema apsolutno nikakve organizacije – poručuje i dodaje  da nisu pregledani, kao i da su zaštitne maske dobili tek nakon dolaska u Split.

Dio pristiglih talijana hoće kući, ali tu se otvara novi problem – kako? Jadrolinija je, naime, objavila odluku o obustavi redovite linije između Splita i Ancone, što znači da je izbor između karantene i povratka kući samo teorijske naravi jer zasad nema načina da ljudi otputuju u Italiju, piše Index i nastavlja da ni se ni karantena ne čini najspremnijom.

Pomalo je nejasan i kriterij zadržavanja ljudi. Nijedan virus, pa ni trenutno najaktualniji, ne razlikuje ljude prema nacionalnosti. I dok se Talijane zadržava, ostali su upućeni kućama, u takozvanu samoizolaciju, premda je jasno kako nema efikasna načina njezine provedbe.

I.B.