Sali na Dugom otoku dobilo suvremenu meteorološku postaju

Foto: Šibenik Meteo

SALI – Suvremena meteorološka postaja od jučer je u radu u mjestu Sali na Dugom otoku. Postaju je postavio Institut Ruđer Bošković, a upravljanje samim sustavom vrši se daljinskim putem iz Šibenika, od strane spomenutog Instituta i udruge Šibenik Meteo.

– Osim u svrhu prikupljanje meteoroloških parametara i stvaranje baze podataka izmjereni podaci će u realnom vremenu biti javni i putem interneta dostupni svima, od mještana, turista, javnih službi – ispričao je za Morski HR predsjednik udruge Šibenik Meteo, Darko Begić.

– Projektom PEPSEA želi se povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije.

Partneri na projektu su Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao vodeći partner, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC te Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija iz Hrvatske, a talijanski partneri su Consorzio Futuro in Ricerca, Agenzia regionale per la Protezione dell’Ambiente del Friuli Venezia Giulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari. Projekt PEPSEA ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura sufinancira se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.

U sklopu projekta Institut Ruđer Bošković, Zadarsko Sveučilište i Prehnit će obaviti temeljitu analizu pilot lokacije – luka Sali, te izraditi model rizika onečišćenja mora i detaljni plan nepredviđenih situacija (DCP) za tu pilot lokaciju.

Radi praćenja meteoroloških prilika u suradnji s udrugom Šibenik Metao u Salima je na zgradu kapetanije postavljena automatska meteorološka postaja Davis Pro2 plus koja će u realnom vremenu osim standardnih meteoroloških parametara sa dodatnim senzorima mjeriti solarno zračenje, UV index i isparavanje iz tla – pojašnjavaju iz udruge Šibenik Meteo.