Talijani nakon cjelodnevnog mrcvarenja u splitskoj karanteni

SPLIT – Cjelodnevna drama s putnicima broda “Marko Polo” koji su iz Ancone stigli u Split, čini se da je za danas privedena kraju. Od 93 putnika, za njih 46 krizni stožer je donio odluku da moraju u karantenu koja je uspostavljena u bloku C Hotela Zagreb u Splitu. Neki od njih ostali su na brodu jer nisu htjeli u karantenu, već natrag u Italiju. 

Podsjetimo, nakon brojnih kritika što su uopće dozvolili da brod iz Italije čiji su građani pod strogim režimom kretanja plovi prema Splitu, Jadrolinija je jutros ukoordinaciji sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, donijela Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona.

Preostalih devetero Talijana odbilo je ići u karantenu i striktno zatražili da trajekt isplovi natrag prema Italiji, no to već nije bilo moguće. Uprava Jadrolinije je odbila tu mogućnost, jer nema jamstava talijanskih vlasti da bi prihvate brod i putnike.

– Večeras je došla ekipa praćena policijom, Talijani su se pokušali suprotstaviti ali ih je policija spriječila i morali su ići u vozila Hitne medicinske pomoći da ih odveze na lokaciju za karantenu, a i oko hotela je također raspoređena policija. Prema brzini reakcije hrvatskih vlasti, možemo samo molit Boga da nitko nije zaražen – ispričao nam je izvor iz splitske luke koji je poslao i fotografije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izjavio da će Italija primiti svoje državljane natrag, a ostali stranci, kojih je manje od 20, bit će smješteni u karantenu. U karantenu će i devet hrvatskih državljana koji nemaju uvjete za samoizolaciju, kao i građani Bosne i Hercegovine koje je matična država odbila primiti natrag.

D.G.