Nered u lukama na Krku: Na vez se čeka 20 godina, zbog neodržavanja luke propadaju

Foto: Boris Kačan

KRK – Stanje u lukama na području Grada Krka kojima upravlja Županijska lučka uprava Krk je, najjednostavnije rečeno – katastrofalno. Tom su konstatacijom presicu posvećenu lučkoj tematici otvorili članovi Nezavisne liste Krk predvođeni svojim predstavnicima u Gradskom vijeću Krka, Davidom Mrakovčićem, Darkom Purićem i Goranom Marevićem, ocijenivši da se ne ulaže u luke grada Krka. Zbog neulaganja i neodržavanja one načigled svih nas propadaju, kaže Marević, napominjući da je Nezavisna lista prije više od dvije godine, a nakon što se Ribarski mul u Krku urušio, pokušala je ukazati na loše upravljanje i održavanje luka.

– Najsvježiji dokaz toj tvrdnji star je tek nekoliko dana, kad se uslijed jakog juga dio partera Ribarskog mula doslovno odvalio, i to upravo dok traje sanacija jednog njegovog dijela, nastavlja Goran Marević. Građani Krka su s neskrivenim odobravanjem pozdravili jedno od malobrojnih ulaganja u luke na području Grada – sanaciju Ribarskog mula – no i na tom se primjeru ogleda odnos ŽLU-a Krk prema našem gradu, nastavili su predstavnici Nezavisne liste upitavši se je li za izostanak ulaganja u luke, kakvima svjedoče žitelji mnogih drugih otočnih općina, odgovornost isključivo lučkih vlasti, piše Novi list.

Ostaci drevne luke

– Krčka luka svojim kapacitetom odavno ne zadovoljava potrebe stanovnika grada, a postojeća infrastruktura vapi za temeljitom rekonstrukcijom. Možemo se samo nadati da i ostali dijelovi luke neće uskoro postati neupotrebljivi. Koliko je nagrižena zubom vremena i nepažnjom vidljivo je golim okom svima koji prošeću rivom za vrijeme zimskih oseka, kažu vijećnici Nezavisne liste. Radovi na sanaciji Ribarskog mula započeti u proljeće 2019. obustavljeni su jer se ispostavilo da su se krenuli izvoditi bez građevinske dozvole. Nakon što je ŽLU Krk pribavio potrebne dozvole, zahvati ponovno kreću lani u listopadu, kaže Marević navodeći i da su koncem 2019. na Ribarskom mulu pronađeni arheološki nalazi – ostaci nekadašnje luke. Na Gradskom vijeću smo u prosincu, nakon upita građana, zatražili odgovor jesu li ti nalazi prijavljeni nadležnom Konzervatorskom odjelu, odnosno obavlja li se stručni nadzor nad tim nalazištem, smatrajući da su pronađeni nalazi bili iznimno vrijedni za “grad povijesti i kulture”.

Držimo da je ostatke drevne krčke luke trebalo kvalitetno sačuvati, u skladu s pravilima struke, kako bi u budućnosti mogli bili izloženi u Muzeju grada Krka kao vrijedan dio njegove povijesti. Odgovor na pitanje je li pronalazak nalaza u skladu sa zakonom prijavljen Ministarstvu kulture nismo dobili, a naknadno nam je tek potvrđeno da je prema Stručnom izvješću o probnom arheološkom sondiranju luke bilo za očekivati arheološke nalaze u prostoru Ribarskog gata. Zasad je gotovo sigurno da će Krk turiste u predsezoni dočekati s gradilištem na rivi – tvrdi Marević ukazujući i na drugi “veliki lučki problem” zbog kojega su predstavnici Nezavisne liste sazvali tiskovnu konferenciju.

Slaba naplata dugova

– Problem kroničnog nedostatka komunalnih vezova dobro je poznat i općerašireni problem, no ono što nam svima bode oči jest da je unatoč potražnji za vezovima, dio naših luka praktički poluprazan i to stoga jer se dodjela i korištenje vezova ne provodi u skladu s Pravilnikom o kriterijima za dodjelu stalnog veza, a što je u upravnom nadzoru ŽLU-a Krk potvrdilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nemali je broj višedesetljetnih stanovnika Krka koji pravo na korištenje veza za svoju barku čekaju i po 20 godina, dok s druge strane u lukama vidimo da na “stalnim”, odnosno komunalnim vezovima ima plovila čiji vlasnici nemaju prebivalište na području Grada Krka, plovila koja nisu registrirana u Krku, a znamo i za neke koji naočigled svih raspolažu s nekoliko vezova – zaključili su tim i takvim spoznajama revoltirani članovi Nezavisne liste koji već neko vrijeme drže prilično čvrstu opoziciju unutar tijela predstavničke vlasti tog otočnog grada i koji su se, ukazujući na lučke probleme, okupili u krčkoj luci, piše Novi list.