Stroga kontrola graničnih prijelaza smanjuje opasnost širenja zaraze

Foto: Youtube / Screenshot

RIJEKA – Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zamjenik župana Marko Boras Mandić nakon sjednice Stožera je izjavio da je situacija u županiji po pitanju ugroze od širenja koronavirusa stabilnija, nakon što je cijelo područje Italije proglašeno rizičnim područjem, a Slovenija donijela odluku o privremenoj suspenziji schengena.

Dodao je da nemamo evidentiranih novo zaraženih osoba, a svi koji su bili pod epidemiološkim nadzorom i prošli su dvotjednu izolaciji nisu manifestirali simptome bolesti. Kada je riječ o javnim okupljanjima kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru preporuka je Stožera da se organizatori pridržavaju upute Nacionalnog stožera o odgađanju svih skupova s više od tisuću sudionika.

Okupljanje ograničeno na 50 posto kapaciteta prostora

– Razmatrajući na sjednici i tu temu i vodeći se preporukama epidemiologa na području naše Županije preporuka je da se okupljanje ograniči na 50 posto kapaciteta prostora. Svim osobama starijim od 65 godina kao i kroničnim bolesnicima ne preporučuje se sudjelovanje na javnim okupljanjima jer su dosadašnja iskustva pokazala da su oni u kategoriji najugroženijih u slučaju zaraze korona virusom – rekao je Boras Mandić te dodao da sadašnja epidemiološka situacija na našem području nije takva da bi donosili mjere zatvaranja vrtića, škola i fakulteta.

Od ponedjeljka je međutim na snazi zabrana posjeta u županijskim domovima za starije osobe. Pročelnik županijskog Ureda civilne zaštite Matko Škalamera istaknuo je da je uspostavljen i stavljen u funkciju pripravnosti objekt za karantenu, koji je primarno namijenjen osobama koje dolaze iz visoko rizičnih područja, a nemaju u svom domu uvjeta za samoizolaciju. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović rekao je da je na području županije osim pet oboljelih, 363 osoba pod epidemiološkim nadzorom od kojih je dvije trećine  već otpušteno iz nadzora , a ukupno je na analizu u Kliniku “Fran Mihaljević” poslano 66 uzorka.

– I dalje se samo u toj Klinici provodi analiza za korona virus no ukoliko se ukaže potreba aktivirat će se i laboratorij Nastavnog zavoda – rekao je Mićović.

I.B.