Foto: Vlada RH

Obustava nastave u trajanju od dva tjedna počinje u ponedjeljak i vrijedi za cijelu Republiku Hrvatsku, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom i ministrima u vezi situacije s koronavirusom.

– Od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i srednjim školama te fakultetima. Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Za više razrede i srednjoškolce radi se na online nastavi. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca koja u početku neće imati mogućnost da o njima netko može brinuti, također mogu doći u školu, no nastava kao takva kakva je sada normalna, na dva će tjedna biti zaustavljena, da imamo što manje rizika od zaraze. Isti režim je za vrtiće i fakultete. Svi razmišljaju o prekidu škola. Naši zdravsveni stručnjaci kažu da je izrazito mali postotak zaraženih ispod 20 godina. No, djeca su posebno bitna, mi ćemo od ponedjeljka na dva tjedna prekinuti nastavu – rekao je Plenković prilikom izvanrednog obraćanja javnosti.

– Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosto osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školi. Nastavnici će biti u školama. Dakle ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati, djeca mogu doći i u vrtić i u školu – pojasnio je.

– Cijeli svijet je u ratu protiv virusa. Odgovornost svakog građanina je bitna disciplina koja će utjecati na širenje epidemije. Pozivam sve na odgovornost i pažljivo slušanje uputa i svih stručnjaka o javnom zdravstvu. Apeliramo na sugrađane starije dobi da budu posebno oprezni. Oni su najrizičnija skupina, neka se što manje izlažu i neka vode discipliniran način života u ovom trenutku. Stožer će nastaviti sa svim svojim aktivnostima kao i dosad, dvaput dnevno u 9 i u 16 – rekao je Plenković u obraćanju građanima.

D.G.